Ahogyan játékokból filmeket, úgy filmekből is csinálnak játékokat. Ezekből szedtünk össze 10 egészen kiváló adaptációt.

A cikk 2021. decemberében íródott:

Már több ízben értekeztünk a videojátékok és a filmek kapcsolatáról. Előbb a játékokban szerepet vállalt hollywoodi színészeket vettük elő, majd végigzongoráztuk magunkat a játékokból készült filmek főszereplőin és azok hasonlóságain, vagy eltérésein, de összeszedtük az összes játékok alapján készülő Netflix produkciót is.

Ezúttal viszont fordul a kocka, és a filmekből készült játékadaptációkat vesszük át.

Ahogyan a filmadaptációk esetében, úgy sajnos itt is számtalanszor előfordul a minőségbeli romlás, de szerencsére azért akadnak kivételek. Mivel a kutatómunka elején azonnal több száz ilyen játékba futottam, az általam tíz legjobbnak vélt alkotást tettem fel csak fel a listára, így ha valamit esetleg hiányolsz, azt mindenképpen rakd majd hozzá a komment szekcióban.

1. GoldenEye 007

A Nintendo 64 1997-es klasszikusa. Máig az egyik, ha nem a legjobb Bond játék, ami annak idején nem csak a filmnek volt egy kiváló adaptációja, de képes volt a játékok világában is maradandót alkotnia. Az egyik legjobb konzolos FPS-ként, és a multiplayer megreformálójaként vonul be a videojátékok történelemkönyvébe. (Nem mellesleg előkerült belőle egy kiadatlan Xbox 360-as remake is.)

2. The Thing

John Carpenter legnagyobb horror-klasszikusa. A mester olyan történetet és olyan trükköket alkalmazott 1982-ben, aminek máig a csodájára járnak, ebben pedig a 2002-es játékfeldolgozás sem marad el. A korához képest kimagasló látványban olyan hangulatot teremtett, amitől még ma is képesek vagyunk becsurrantani. A játék a film folytatásaként értelmezendő, szóval mielőtt  nekiugranál, érdemes előbb remegve mozizni egy jót.

3. Mad Max

Egy végtelenül lesajnált játék egyenesen ebből a generációból. Egyszerűen nem értem, miért volt sikertelen Mad Max, hiszen a filmek világát és hangulatát közel tökéletesen idézi. A mesterien megvalósított ‘autósharcrendszer’, a Batman játékokból kölcsönvett verekedés és az óriási nyílt világ sem volt elég, pedig semmivel sem volt rosszabb az Assassin’s Creed, Far Cry, Watch Dogs triónál. Történetben a nagyon lazán kapcsolódik a Fury Road mozihoz, kvázi egy előzményt mesélve el, a főgonoszunk pedig Immortal Joe egyik féleszű, de bitang erős fia.

4. Harry Potter és a Titkok Kamrája

A komplett HP sorozatból készült játék, részenként egy, ami nagyjából a harmadik-negyedik részik még vállalható is volt. Korrekt kis ugrabugra mókaland, gyerekkorom egyik legkedvesebb játéka. Minden volt, kviddics, gyűjthető cuccok és mágia – nem is nagyon kellett más, és még a játék sem volt rossz. Na igen, ilyen volt, mikor az EA készített még jó játékokat…

5. Die Hard: Nakatomi Plaza

Ki ne akarna John McClane bőrébe bújva a Nakatomi plázában terroristákra vadászni? Na ugye, hogy senki! Bruce Willis mozija is egy különleges akciófilm volt, és szerencsére a játék sem marad el a klasszikustól. Remek gunplay, klausztrofób hangulat – igazi Die Hard. Rajongóknak kötelező!

6. Avatar

James Cameron csodálatosan kinéző Pocahontas feldolgozásának játék változata meglepő módon kifejezetten remekre sikeredett. Ugyan a spanyolviaszt nem találja fel, Pandora világa egyáltalán nem okoz csalódást, a navi-k bőrében játszani pedig egy élmény. Ha hiányod lenne a következő filmekig, akkor mindenképpen csekkold!

7. Spiderman 2-3

Érdekesség: a 2018-as Pókemberig a CoD sorozatról elhíresült Treyarch jegyezte a legjobb Spiderman játékokat. Ezek közül messze kiemelkedik a Spiderman 2, ami lazán, de a Raimi-Tobey féle mozi cselekményét követi. A harmadik felvonás sem marad el az előzőtől, legalábbis ha a játékról van szó, ami konkrétan jobb volt mint maga az alapanyagként szolgáló film.

https://www.youtube.com/watch?v=RplAnHZjN8s

8. The Godfather

A legendás keresztapa meglehetősen későn, 2006-ban kapott először egy valamirevaló játékfeldolgozást. Ugyan a film cselekményeit szintén csak lazán, inkább kiegészítésként követi, igazán remek alkotáshoz lehetett szerencsénk. A játék kiválóságát mi sem bizonyítja jobban, hogy az évekkel később megjelenő Mafia 2 is igen sokat merített belőle.

9. Alien: Isolation

Alien játékból sokat készítettek már, a filmek világát és hangulatát viszont az Isolation idézi a legjobban. Klausztrofób, szorongató, idegőrlő. Az utóbbi évek egyik, ha nem a legjobb túlélő-horrorja, amiben a fiatalabb Ripley-t, Amandát irányíthatjuk, aki az eltűnt anyja után kutat – a filmekből ismeretesen igen kevés sikerrel.

10. The Lord of the Rings: The Two Towers & The Return of the King

Az egyik legjobb játékadaptáció, amivel valaha játszottam. A fejlesztő csapatokat – mert több is volt – ki kellene tüntetni, hogy egy ilyen legendás könyv és film klasszikushoz méltó játékot készítettek, ami 17-18 évvel később – ha tökéletesen nem is – de korrektül megállja a helyét. Ha szereted a Gyűrűk Urát, akkor bizonyára már játszottál velük, ha nem, akkor… na mindegy is, játssz vele, ez a lényeg!

 

Ezek lennének hát szerintem a legjobb filmek alapján készült videojátékok, és ugyan még tudtam volna tovább is folytatni, a top10-be „sajnos-nemsajnos” csak ezek fértek bele. Ez persze téged ne gátoljon meg, szóval

Ha pedig valamilyen játékot hiányolnál a listáról, azt kommentben mindenképp pótold!

×