29 évvel ezelőtt egy hideg decemberi estén elküldték a telekommunikációt forradalmasító első SMS-üzenetet, amit most egy újabb vívmány keretein belül árvereznek el.

Az első Wikipédia szócikk és az internet forráskódja után újabb történelmi jelentőségű, telekommunikációs mérföldkövet árvereznek el, naná, hogy NFT-ként. A francia Aguttes aukciósház ugyanis bejelentette, hogy hamarosan elárverezik a világ legelső SMS-üzenetét – írta meg a 24.hu.

Az üzenetet még 1992 december 3-án küldték el a Vodafon akkori hálózatán keresztül a cég egyik alkalmazottjának, Richard Jarvisnak, aki épp egy karácsonyi bulin volt. Nagy lehetett a meglepetés, hiszen a bulin nem csak egy korai, hanem addig még sosem fogadott üzenetet kapott, amiben csak annyi állt: Merry Christmas, vagyis Boldog Karácsonyt. A legnagyobb csavar a történetben, hogy magát a szöveget az akkori telefonok korlátozott képességeiből adódóan PC-ről küldték.

Az aukciót december 21-én tartják majd, és a korábbi hasonló árverések kimenetelét ismerve egészen valószínű, hogy ismét óriási pénzösszeget fognak elkölteni rá. Mivel NFT-ről van szó, a jövőbeli tulajdonos kizárólagos tulajdonjogot vásárol magának, ami nem csak az üzenetet magát, hanem a kommunikációs protokoll részletes másolatát is tartalmazza. Az ebből befolyó összeget az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az UNHCR számára ajánlják fel.

Az ilyen, és ehhez hasonló NFT-s eladások azért is lehetnek később fontosak, mert így a jövő metaverzumában ezeket az eredetvédett tartalmakat a valódi tulajdonosok megkerülésével nem lehet majd felhasználni. Például egy virtuálisan megtartott virtuális/digitális tartalmakat (pl. internet forráskódja) bemutató kiállításhoz  ugyanúgy meg kell majd keresni a tulajokat, mint ahogyan a valóságban – igaz, a felhasználásuk ennyiben nem merülnek ki.

Gigászit ment idén Elon Musk, akit megválasztottak az Év Emberének is

 

https://leet.hu/xmas/

×