Hardver

A fehér RGB remekmű – Xtrfy MZ1 White Rail egérteszt

Ha kicsit is érdekel az egerek világa, akkor a YouTube-on angol nyelvű videók után kutatva, szinte 100%, hogy találkoztál Rocket Jump Ninja – Zy Rykoa nevével. Több évtizedes FPS játék tudással, tapasztalattal és több száz tesztelt egér után úgy döntött, hogy ideje kiadni a saját nevével fémjelzett egeret. Az Xtrfy látott bőven potenciált az ötletben, így 2021 tavaszán bejelentették a közös terméküket, az MZ1 névre hallgató perifériát, majd az év második felében megérkezett a fehér változat is. A megalkotásánál jelenetős szerepet kapott RJN, a formatervtől egészen a kapcsolók kiválasztásáig. Tényleg sikerült hosszú évek tapasztalatát átültetni az egérbe? Ennek jártunk utána.

A csomagolás/doboz és a nyers adatok

  • Súly: 56g
  • Szenzor: Pixart 3389
  • Méret(mm): 111×52.5×36.5
  • Kapcsolók: Kailh GM 8.0
  • Kábel típusa: Paracord – Xtrfy EZcord® Pro
  • Polling rate: 125/500/1000 Hz
  • CPI: 400–16000
  • Talpak: Teflon (PTFE)

Az Xtrfy ezúttal sem extra csomagolással próbálta lenyűgözni a nagyérdeműt, de nem is várta el senki tőlük. A megszokott, egyszerű doboz köszönt vissza ránk, a szokásos letisztult, de informatív designnal együtt. Az egér mellett további extrákat is találunk majd, ezúttal sem kellett csalódnunk. Használati utasítás, személyes köszönőlevél és extra PTFE talp is a csomag részét képezi.

Külalak, gombok

A 111 milliméteres hosszával a kis méretű egerek közé sorolhatjuk az MZ1-et, így alapesetben fingertip vagy claw fogásokhoz ajánlott. Nagyon kis tenyérrel rendelkező játékosoknál talán még a palm is összejöhet, de nem ez volt az elsődleges cél a megalkotásánál. A forma teljesen egyedi, nem egy korábbi népszerű egér designjának másolata. Ez kockázatos lépés volt, de valamit nagyon eltalált a svéd gyártó, pár napos megszokási fázis után a nagyobb egerekhez szokott tenyerem is tökéletes ráállt az új perifériára.

Az MZ1-et megelőző, M4 és M42 egerek után nem lepődünk meg, hogy a cég a lyukacsos megoldást választotta a pehelysúly eléréséhez. A félig átlátszó, fehér borítás alatt megbújó RGB is kiváló ötlet volt tőlük, de természetesen ha valakit zavarnak a fények, akkor könnyűszerrel kikapcsolható ez a funkció. A fekete változatnál is ütősek voltak az RGB effektek, de a fehér még erre is rá tud tenni egy lapáttal, könnyedén az asztal dísze lesz. A korábbi Xtrfy egerekhez hasonlóan ismét a hardver alján vezérelhetünk minden funkciót. Itt állíthatjuk a DPI, Polling rate, RGB, LOD értékeket a saját szájízünk szerint. Az egér különböző színek segítségével jelzi az éppen aktuális értékeket, a manualban természetesen ezt szépen le is vezeti nekünk a cég. Az egér alján a mostanság már standardnak tekinthető PTFE teflon talpak figyelnek, így hibátlanul csúszik az egér gyakorlatilag bármilyen felületen.

A kapcsolók egy külön kis szekciót is megérnek, hiszen a korábbi évek gyakorlatával szemben a kínai Omron helyett Kailh GM 8.0-at kapunk. Az átlagos kapcsolókkal ellentétben 20 millió kattintás helyett 80 milliót ígér a gyári specifikáció. Nem lehet rá panasz, nagyon jól tette a dolgát az összes létező felhasználási helyzetben. Az oldalsó gombok is kellemesek, semmilyen problémába nem szaladtunk bele az elmúlt hetekben azokkal kapcsolatban sem.

Találunk egy “F11” opciót is, ekkor a görgő alatti gomb “F11”-ként viselkedik, ám a legfrissebb firmware-t letöltve akár PGDN gombként is megteszi ezt, hogy teljes kompatibilitást kapjunk az összes játékban. Nekünk kell eldöntenünk, hogy melyik firmware kerüljön az egérre, két mappát találunk majd a letöltött firmware fájlban.

A szenzor

 

A specifikációkat meglátva már borítékolható volt az eredmény, hiszen korunk egyik legkiválóbb szenzora, a PixArt 3389 kapott helyett az MZ1-ben. A biztonság kedvéért ráellenőriztünk a polling rate-re és egy-egy hevesebb egérrántásra, de nem tapasztaltunk sehol sem problémát. Legyen szó egy-egy keményebb Valorant Operator rántásról vagy épp egy intenzív Fortnite build fightról. A szenzort a többi 3360/3366/3389 variánshoz hasonlóan érdemes ~1800 CPI alatt használni kompetitív körülmények között az esetlegesen megnövő jitter és a nem kívánt smoothing / input lag elkerülése érdekében.

A kábel

Ennél az egérnél a svéd gyártó még nem szabadult meg a kábelektől, ám ez nem jelenti azt, hogy különösebb probléma lenne vele. Sőt! Az Xtrfy EZCord fantázianévre hallgató kábelének második verzióját kapta meg az egér, a régi M42 egeremhez képest tényleg érezhető a javulás. Az EZCord és az összes „paracord” kialakítású kábel lényege, hogy a kábel gumiburkolat (vagy gumi+szövet) helyett csak egy puhább szövetborítást kap, így a merevsége, illetve súlya fényéveket javul és kevésbé zavar minket a mindennapi használat során. Ez a gyári megoldás tökéletesen elegendő a felhasználók jelentős részének, főleg ha mellé pakolunk még egy mouse bungee-t is

Verdikt

Az MZ1 kiváló eredménye lett az Xtrfy és Rocket Jump Ninja együttműködésének. Az egér formája nem a megszokott, de felesleges aggódnunk miatta, hozzáértő kezek tervezték meg. Meglepő volt, hogy milyen hamar átszoktam a nagyobb egerek után, nagyon kényelmesnek érződik több óra használat után is. A szenzor hibátlan, szerencsére ebben az árkategóriában ez már régóta nem kérdéses. A súlyt remekül sikerült belőni, a Kaihl kapcsolók pedig felüdülésnek hatnak a kínai Omronok után. A szoftver hiánya zavaró lehet néhány felhasználó számára, hiszen makrókat és hasonló okosságokat nem fogunk tudni állítani az egéren. Szerencsére a fizikai gombokkal szinte teljes mértékben testre tudjuk szabni, egyedül az extrább DPI/CPI értékeket használó felhasználók lehetnek bajban, hiszen ezt csak fix lépésekben tudjuk állítani.

A fehér Xtrfy MZ1 elérhető a Leet.hu webshopjában, 23990 forintért. 

Arpi

Korábbi cikkek

Ez a fegyver lehet a Warzone Season 3 legnagyobb nyertese

2024.04.01. – Már csak néhány nap választ el minket a Warzone és Modern Warfare III…

2 óra telt el azóta...

Kiderült, hogy mikor kerül ki a 28 éves Wordpad a Windowsokból

2024.04.01. – Nem titok, hogy a Microsoft folyamatosan igyekszik formálni a Windows 11, de még…

2 óra telt el azóta...

Remekeltek a magyarok a Counter-Strike 2 első Major versenyén

2024.04.01. – Március 31-én véget ért a Counter-Strike 2 első Major eseménye. Körök kimenetelét is befolyásoló bugokban,…

2 óra telt el azóta...

Tényleg hatalmas ugrással érkezhet az AMD Ryzen következő generációja

2024.04.01. – Az AMD jelenleg még két foglalatot is életben tart. Bár már 2022 őszén…

3 óra telt el azóta...

Imádni fogod Rebirth újítását, ha utálod az unalmas Warzone meccseket

2024.04.01. – A Warzone játékosok már hatalmas lázban égnek, hiszen április harmadikán startol az új…

3 óra telt el azóta...

Szex, idegen paraziták és Semmelweis doktor – Bődületes áprilisi film és sorozatkínálat a Netflixen

Bódi Dániel 2024.04.01. - Nem mintha eddig lehetett volna okunk a panaszra, de úgy tűnik…

6 óra telt el azóta...