A fekete változat után immár fehérben is elérhető a kiváló egér.

Ha kicsit is érdekel az egerek világa, akkor a YouTube-on angol nyelvű videók után kutatva, szinte 100%, hogy találkoztál Rocket Jump Ninja – Zy Rykoa nevével. Több évtizedes FPS játék tudással, tapasztalattal és több száz tesztelt egér után úgy döntött, hogy ideje kiadni a saját nevével fémjelzett egeret. Az Xtrfy látott bőven potenciált az ötletben, így 2021 tavaszán bejelentették a közös terméküket, az MZ1 névre hallgató perifériát, majd az év második felében megérkezett a fehér változat is. A megalkotásánál jelenetős szerepet kapott RJN, a formatervtől egészen a kapcsolók kiválasztásáig. Tényleg sikerült hosszú évek tapasztalatát átültetni az egérbe? Ennek jártunk utána.

A csomagolás/doboz és a nyers adatok

  • Súly: 56g
  • Szenzor: Pixart 3389
  • Méret(mm): 111×52.5×36.5
  • Kapcsolók: Kailh GM 8.0
  • Kábel típusa: Paracord – Xtrfy EZcord® Pro
  • Polling rate: 125/500/1000 Hz
  • CPI: 400–16000
  • Talpak: Teflon (PTFE)

Az Xtrfy ezúttal sem extra csomagolással próbálta lenyűgözni a nagyérdeműt, de nem is várta el senki tőlük. A megszokott, egyszerű doboz köszönt vissza ránk, a szokásos letisztult, de informatív designnal együtt. Az egér mellett további extrákat is találunk majd, ezúttal sem kellett csalódnunk. Használati utasítás, személyes köszönőlevél és extra PTFE talp is a csomag részét képezi.

Külalak, gombok

A 111 milliméteres hosszával a kis méretű egerek közé sorolhatjuk az MZ1-et, így alapesetben fingertip vagy claw fogásokhoz ajánlott. Nagyon kis tenyérrel rendelkező játékosoknál talán még a palm is összejöhet, de nem ez volt az elsődleges cél a megalkotásánál. A forma teljesen egyedi, nem egy korábbi népszerű egér designjának másolata. Ez kockázatos lépés volt, de valamit nagyon eltalált a svéd gyártó, pár napos megszokási fázis után a nagyobb egerekhez szokott tenyerem is tökéletes ráállt az új perifériára.

Az MZ1-et megelőző, M4 és M42 egerek után nem lepődünk meg, hogy a cég a lyukacsos megoldást választotta a pehelysúly eléréséhez. A félig átlátszó, fehér borítás alatt megbújó RGB is kiváló ötlet volt tőlük, de természetesen ha valakit zavarnak a fények, akkor könnyűszerrel kikapcsolható ez a funkció. A fekete változatnál is ütősek voltak az RGB effektek, de a fehér még erre is rá tud tenni egy lapáttal, könnyedén az asztal dísze lesz. A korábbi Xtrfy egerekhez hasonlóan ismét a hardver alján vezérelhetünk minden funkciót. Itt állíthatjuk a DPI, Polling rate, RGB, LOD értékeket a saját szájízünk szerint. Az egér különböző színek segítségével jelzi az éppen aktuális értékeket, a manualban természetesen ezt szépen le is vezeti nekünk a cég. Az egér alján a mostanság már standardnak tekinthető PTFE teflon talpak figyelnek, így hibátlanul csúszik az egér gyakorlatilag bármilyen felületen.

A kapcsolók egy külön kis szekciót is megérnek, hiszen a korábbi évek gyakorlatával szemben a kínai Omron helyett Kailh GM 8.0-at kapunk. Az átlagos kapcsolókkal ellentétben 20 millió kattintás helyett 80 milliót ígér a gyári specifikáció. Nem lehet rá panasz, nagyon jól tette a dolgát az összes létező felhasználási helyzetben. Az oldalsó gombok is kellemesek, semmilyen problémába nem szaladtunk bele az elmúlt hetekben azokkal kapcsolatban sem.

Találunk egy “F11” opciót is, ekkor a görgő alatti gomb “F11”-ként viselkedik, ám a legfrissebb firmware-t letöltve akár PGDN gombként is megteszi ezt, hogy teljes kompatibilitást kapjunk az összes játékban. Nekünk kell eldöntenünk, hogy melyik firmware kerüljön az egérre, két mappát találunk majd a letöltött firmware fájlban.

A szenzor

 

A specifikációkat meglátva már borítékolható volt az eredmény, hiszen korunk egyik legkiválóbb szenzora, a PixArt 3389 kapott helyett az MZ1-ben. A biztonság kedvéért ráellenőriztünk a polling rate-re és egy-egy hevesebb egérrántásra, de nem tapasztaltunk sehol sem problémát. Legyen szó egy-egy keményebb Valorant Operator rántásról vagy épp egy intenzív Fortnite build fightról. A szenzort a többi 3360/3366/3389 variánshoz hasonlóan érdemes ~1800 CPI alatt használni kompetitív körülmények között az esetlegesen megnövő jitter és a nem kívánt smoothing / input lag elkerülése érdekében.

A kábel

Ennél az egérnél a svéd gyártó még nem szabadult meg a kábelektől, ám ez nem jelenti azt, hogy különösebb probléma lenne vele. Sőt! Az Xtrfy EZCord fantázianévre hallgató kábelének második verzióját kapta meg az egér, a régi M42 egeremhez képest tényleg érezhető a javulás. Az EZCord és az összes „paracord” kialakítású kábel lényege, hogy a kábel gumiburkolat (vagy gumi+szövet) helyett csak egy puhább szövetborítást kap, így a merevsége, illetve súlya fényéveket javul és kevésbé zavar minket a mindennapi használat során. Ez a gyári megoldás tökéletesen elegendő a felhasználók jelentős részének, főleg ha mellé pakolunk még egy mouse bungee-t is

Verdikt

Az MZ1 kiváló eredménye lett az Xtrfy és Rocket Jump Ninja együttműködésének. Az egér formája nem a megszokott, de felesleges aggódnunk miatta, hozzáértő kezek tervezték meg. Meglepő volt, hogy milyen hamar átszoktam a nagyobb egerek után, nagyon kényelmesnek érződik több óra használat után is. A szenzor hibátlan, szerencsére ebben az árkategóriában ez már régóta nem kérdéses. A súlyt remekül sikerült belőni, a Kaihl kapcsolók pedig felüdülésnek hatnak a kínai Omronok után. A szoftver hiánya zavaró lehet néhány felhasználó számára, hiszen makrókat és hasonló okosságokat nem fogunk tudni állítani az egéren. Szerencsére a fizikai gombokkal szinte teljes mértékben testre tudjuk szabni, egyedül az extrább DPI/CPI értékeket használó felhasználók lehetnek bajban, hiszen ezt csak fix lépésekben tudjuk állítani.

A fehér Xtrfy MZ1 elérhető a Leet.hu webshopjában, 23990 forintért. 

Összefoglalás

A fehér RGB remekmű – Xtrfy MZ1 White Rail egérteszt


Szerzői értékelés

9

Ilyenek kell lennie egy együttműködésnek. Rocket Jump Ninja formába öntötte az elmúlt évtizedek tapasztalatait, az Xtrfy pedig kiváló minőségben véglegesítette azt. Claw és fingertip fogást alkalmazó játékosoknak kimondottan ajánlott példány, de a nagy tenyérrel rendelkező felhasználók sem fognak csalódni.

Kiváló anyaghasználat

Kaihl GM 8.0 kapcsolók – 80 millió leütésre hitelesítve

Masszív felépítés, egyedi forma

Tökéletes szenzor

Pehelykönnyű súly

Ajándék talpak a csomagban

Kellően rugalmas “paracord” kábel

Az “előd” M42-höz képest egy árkategóriával feljebb pozícionálta a gyártó

Nincs szoftver

Olvasói értékelés

0

×