Már megint egy szabadalom buktathatta le a Sony-t, aminek mérnökei egy dupla APU-s PlayStation 5-ön dolgozhatnak.

Nagyon korainak tűnhet, hiszen még éppen csak megjelent – és ellátási gondokkal küzd, de az erősebb PlayStation 5-ről szóló hírek egyáltalán nem mostanság váltak beszédtémává.

A Collider például már tavaly decemberben a bivalyabb PS5-ről cikkezett, most pedig egy népszerű bennfentes, Zuby_Tech erősítette meg mindezt Twitteren egy, a Sony által benyújtott új szabadalmának dokumentumaival. A szóban forgó szabadalom egészen konkrétan egy „skálázható játékkonzol CPU/GPU kialakítását” mutatja be, méghozzá két APU-val felvértezve (olyan számítási egység, ami egyben CPU és GPU). Mindez pedig értelemszerűen a jelenleginél jóval erősebb PS5-öt jelent – legalábbis papíron.

Ez elméletben úgy működne, hogy az elsődleges egység a grafikus munka nagy részét képes elvégezni, amit nyilván meg is tesz, míg a második csak akkor kapcsolna be, amikor szükség van a tehermentesítésre, így adva extra löketet a nagyobb hardverigényű címeknek.

Igen ám, csakhogy ahogyan arra a TechTimes is felhívja a figyelmet, ez alapvetően egy nagyon megbízhatatlan és régi technológia, ami nem véletlenül kopott ki. A portál szerint a Sony számára egy dupla-GPU/CPU-s konzol azért lenne kihívás, mert a korábbi tapasztalatok alapján a fejlesztők nem vesződnének azzal, hogy külön lekódolják a két chipre vonatkozó nagyobb teljesítményű működést. Ahhoz ugyanis, hogy ez rendeltetésszerűen működjön erre volna szükség, ami ha nem megfelelően van lefejlesztve, akkor az adott játék nagyon-nagyon rosszul fog teljesíteni és kinézni a gépen.

Mindemellett nem érdemes megfeledkezni a Sony nemrégiben felröppent terveiről sem, melyek egy fejlesztett felhő alapú szolgáltatásról szólnak, amiben helyet kapnának a korábbi PlayStation-ök húzócímei is. Magyarul a második APU kifejezetten ezt támogathatná meg, és nem venne át semmilyen terhelést az elsődleges egységtől, vagyis csak a „felhőbeli” dolgokkal foglalkozna.

Ezeket természetesen illik erős fenntartásokkal kezelni, hiszen még semmi sem hivatalos és legkevésbé sincs kőbe vésve. Ha a PS5 Próról szóló anyagok valódiak (és valószínűleg azok), még akkor is évekre lehetünk a magjelenésétől, ami idő alatt még nagyon sok dolog változhat. Arról már nem is beszélve, hogy az alap PS5 sem jutott még el mindenkihez, akik tervezték a vásárlást, így a chiphiány, úgy az ellátási problémák közepette semmi oka nincs a Sony-nak elsietni a dolgot.

„A PS5 és az Xbox egy luxus” – mondta a nyerészkedő mögötte plafonig érő PS5-tel

 

https://leet.hu/xmas/

×