Az AMD exkluzív chippel látja el az XFX-et.

Már októberben felmerültek olyan pletykák, hogy az XFX gyártó egy saját bányászkártyával jelenne meg a piacon. Az előzetes információk alapján egy Navi 12 GPU egység végezné a számításokat, mely több kérdést is felvet. Ezeket a chipeket annak idején az AMD direkt az Apple gépeibe tervezte és kizárólag abban találhattuk meg, kereskedelmi forgalomba nem került. Így a „rendes” gamer piacra soha nem érkezett meg, két évvel a megjelenése után úgy tűnik más sorsot szánt neki az XFX és az AMD.

Íme az AMD/XFX BC-160!

A BC-160 rövidítésben a BC a Blockchain Compute rövidítése, hogy kétségünk sem legyen afelől, hogy mire használhatjuk a kicsikét. A Navi 12 GPU a TSMC 7 nanométeres gyártósorán készül, 2304 Stream Processorral van felszerelve és 2 darab 4GB-os HBM2 memória teszi a dolgát a kártyán. A kártya 70 MH/s hash rate-tel rendelkezik, melyet nagyrészt a HBM videómemóriának köszönhet. Mivel az Ethereum DAG fájljának mérete egy ideje átlépte a 4GB-ot, ezért a tervezők kénytelenek voltak 8 gigabájtnyi VRAM-mal felszerelni. Hogy legyen viszonyítási alapunk, a Radeon RX 6800 (XT) körülbelül 64 MH/s körül operál.

Az első példányokat már meg is találhatjuk az Aliexpress oldalon, de jelentősen túlárazva. Körülbelül 2000 dollárt kérnek el érte az eladók, mely 450 dollárral több, mint a Navi 21 XTXH GPU-val felszerelt, bivalyerős RX 6900 XT ára.

A legnagyobb probléma a közösség szerint, hogy ezek a chipek sosem kerültek ki a gamer piacra. Az Apple gépei után egyből bányászkártyákba adta el az AMD, nem is gondolkodott egy pillanatig sem, hogy esetleg könnyítsen a játékosok VGA hiányán. Valóban elgondolkodtató gondolatmenet ez, de könnyen lehet, hogy kissé hibás chipekről beszélünk. Ezeket bányászásra még be lehet fogni, de játékok esetén lehet problémákba ütköznénk.

https://leet.hu/samsung/

×