Tech/Tudomány

Mire elég manapság 3GB VRAM? – Egymásnak eresztették a két Nvidia GTX 1060 modellt

Egy tökéletes világban jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ki vesz manapság 3-4GB-os kártyát, amikor a legolcsóbb modelleket is 6GB memóriával látják el a gyártók. A jelenlegi, valós helyzetet tekintve azonban nem ennyire egyszerű a válasz, hiszen sok játékosnak egy használt 1060 3GB jó opció lehet ideiglenesen. Az a kártya sokak szerint mindig is egy igazi feketebárány volt, hiszen bár kellő erővel rendelkezett/rendelkezik, a VRAM mennyiség hosszútávon visszafogja a kártyát. A 6GB-os GTX 1060 1280 magja helyett csak 1152 maggal van ellátva a kistesó, így alapból is számíthatunk pár százaléknyi lemaradásra.

A Techspot segítségével nézzük meg, hogy mennyire limitálja manapság a kártyát a kevés VRAM!

A Techspot munkatársai 17 játékban is összeeresztették a két kártyát, így az AAA címektől kezdve egészen a kompetitív FPS játékokig megcsillogtathatták tudásukat. Ezekből szemezgetünk néhányat, illetve a végén a 17 játék átlagát is szemügyre vehetjük a grafikonoknak hála.

AC Valhalla

Manapság egyetlen benchmarkból sem maradhat ki, így ebben a tesztben is vele kezdődik a sor. Tökéletesen leolvasható, hogy 1080p és low beállításokon csak a magkülönbségből eredeztethető differenciával kell számolnunk, ám feljebb kapcsolva már változik a szituáció. Medium beállításoknál már VRAM limitbe ütköztek a teszt során, így már 20%-os előnyre tett szert a 6GB-os modell. High beállításokon pedig már szó szerint szenvedett a kistesó.

R6S [Vulkan]

A Ubisoft FPS lövöldéje, a Rainbow Six Siege sem kerülte el a tesztet. A kompetitív shooterek között kicsit nagyobb igénnyel rendelkezik, mint társai (CS:GO, Valorant stb.), de még így is rengeteg képkocka kisajtolható belőle. A 3GB-os VRAM mennyiség 1080p felbontáson low és medium beállításokon is bőven megállja a helyét, még a 144 Hz-ces monitorok tulajdonosai is elégedetten tapsolhatnak. High beállításoknál már némileg nagyobb különbséget olvashatunk le, de akik komolyan gondolják az ilyen típusú játékokat úgyis az alacsonyabb beállításokat célozzák meg.

Cyberpunk 2077

Nem maradhat ki a múlt év végén debütált játék sem. Itt azonban semmi jóval nem kecsegtetnek a diagramok, hiszen a 6GB-os modell sem brillírozik igazán. 1080p, low beállítások mellett sincs meg egyik modellel sem az 50 FPS, így nem beszélhetünk kellemes játékélményről egyáltalán.

Doom Eternal

A játék egyfajta érdekességként került bele a tesztbe, hiszen bizonyos VRAM mennyiség felett nem is engedi elindítani az adott presetet, beállításokat. Ennek ellenére már a low beállításokon is nagyobb különbséget mérhetünk a két kártya között, mint amit az eltérő magszám okozhatna, sajnos már limitbe ütközünk itt is, hiába engedélyezi a játék az indítást. 1440p, Nightmare fokozatban pedig már a 6GB-os 1060-ra meg megálljt parancsol a játék.

Összegzés, verdikt

A GTX 1060 kártyák bizony már 5 évesek lesznek idén. A 6GB-os modell még sok „AAA” játékban is megállja a helyét, de a 3GB-os modell bizony már egy Resident Evil vagy épp Cyberpunk 2077 alatt gyakorlatilag használhatatlan, és egy Doom Eternal, Horizon Zero Dawn vagy Death Stranding alatt is erőteljesen megizzad. Ahol azonban nagyot mehet, az a napjainkban nagyon népszerű „esport” játékok kategóriája, Rainbow Six Siege, Valorant, CS:GO, Fortnite. Ezeket amúgy is „low” beállításokon játssza a legtöbb felhasználó, így VRAM limit nélkül használhatjuk ki a kártya nyers erejét. A fenti, kompetitív címeknél jobb választás lehet, mint a több VRAM-mal, de szerényebb számítási teljesítménnyel operáló 1050 Ti. Ez az a kártya, ahol tényleg csak a felhasználás célja dönti el a létjogosultságát.

Grafikonok forrása: https://www.techspot.com/review/2291-geforce-gtx-1060-3gb-vs-6gb/

Arpi

Korábbi cikkek

Az Attack on Titan alkotója tíz év után először új mangát mutatott be

2024.04.04. - Kétségtelen, hogy az Attack on Titan az egyik legjelentősebb franchise a mangák és…

14 perc telt el azóta...

Élőben szurkolhatsz TheVR Janinak a Magyar Streamer Bajnokság döntőjén Budapesten

2024.04.04. - Aki figyelemmel kísérte az elmúlt hetekben a magyar streamereket, láthatta, hogy igen komoly…

2 óra telt el azóta...

Miért fontos, hogy a gamer szék ergonomikus kialakítású legyen?

Az elmúlt években a videojátékok és az e-sportok népszerűsége robbanásszerű növekedésnek indult, ezzel együtt megnőtt…

2 óra telt el azóta...

Jön a Mátrix 5. része, és ez nem biztos, hogy rossz hír

Gábor János 2024.04.04. - Annak ellenére is belevág a Warner Bros. egy ötödik Mátrix film…

3 óra telt el azóta...

Feltörték a PS Portalt, hogy fussanak a PSP játékok, de sosem fogjuk látni

2024.04.04. - Most már hivatalos: A PlayStation Portal, amit a Sony eredetileg a PlayStation 5-höz…

4 óra telt el azóta...

Botrány: halálos fenyegetések miatt fújták le a Nintendo bemutatóit

Gábor János 2024.04.04. - A japán rendőrség a jelentések szerint letartóztatott egy személyt, akit azzal…

5 óra telt el azóta...