A Sky News egy egészen tanulságos interjút készített egy hírhedt brit készletfigyelő szolgáltatás fiatal tulajdonosával, aki nyíltan támogatja a konzolokon nyerészkedőket.

Egy újgenerációs konzolhoz jutni, legyen az Xbox Series X vagy PlayStation 5, még mindig különösen nehéz mutatvány, sokszor hónapokig tartó folyamat, köszönhetően az elhúzódó és már minden ágazatot érintő chiphiánynak. Persze, ha valaki valamiért tényleg nagyon-nagyon szeretne egy PS5-öt, az nincs lehetetlen helyzetben, csupán az eredeti ár sokszorosát kell kifizesse érte.

A szerény és ritkásan feltöltött készletek már egy éve a nyerészkedők malmára hajtják a vizet, és nagyon úgy tűnik, hogy erre csak a chiphiány vége lehet majd a megoldás. Legalábbis eddig szinte semmilyen intézkedés nem hozta meg a várt sikert, Amerikában például már a törvénykezéssel büntetnék azokat a „scalpereket”, akik különböző botokkal vadásszák automatikusan a fel-felbukkanó készleteket.

Ezt a gyakorlatot sürgetik újonnan Angliában is, ahol a brit parlamenti képviselők vetették fel, hogy tulajdonképpen kriminalizálni kellene a botokkal történő vásárlásokat. Ez azt jelentené, hogy ha egy ilyen esetre, botokkal történő tömeges felvásárlásra bukkannak, akkor a nyerészkedőt a bíróság ítészei elé állítanák.

Ennek apropóján a Sky News egy interjút készített Nagy-Britannia egyik hírhedt áruriasztó-készletfigyelő vállalkozásának, az Aftermarket Arbitrage tulajdonosával, aki messze híres arról, hogy támogatóan áll a nyerészkedőkhöz, sőt, ő maga is nagy szerepet vállal a dologból. Az előfizetéses rendszer miatt jellemzően „scalperek” használják a szolgáltatását, de a 24 éves Jack Bayliss nem is igazán rejti véka alá, hogy az Aftermarket Arbitrage tulajdonképpen a nyerészkedők számára jött létre.

Sőt, maga Bayliss is így kezdte a vállalkozását: ritka, de keresett sportcipőket vásárolt fel, majd adott rajtuk túl sokszoros áron. Ebből lett az az ötlet, hogy kellene egy olyan oldal, ami folyamatosan figyeli az ilyen keresett, de hiányt képző árucikkek készleteit, és találtat esetén azonnal riasztja az előfizetőt.

Bayliss szerint az 1500 felhasználója 95 százalékát egyáltalán nem érintené a „bot-törvény”, hiszen tömegével nem is tudnak vásárolni, tekintve az termékek alacsony darabszámát. Sőt, úgy gondolja a jogszabály inkább az ő és az ahhoz hasonló vállalkozásokat segítené. Vagyis érdemben nem történne változás.

Scalpers acquire dozens of consoles and other in-demand items to resell at a marked-up price. Pic: Jack Bayliss

Az Aftermarket Arbitrage bázisán | Kép: Sky News

„Alapvetően csak alkalmazkodunk, amikor hiányt látunk, például az ellátási láncban, a kereslet és a kínálat problémájában. Ezt aztán ki tudjuk használni. Ha megnézzük a tőzsdét, és abban a pillanatban, amikor egy arbitrázslehetőséget látunk, amikor valaki úgy gondolja, hogy egy eszköz alulértékelt, a kereskedők ráugranak, és arbitrázsolják a nyereséget. Mi is pontosan ezt tesszük.” – mondta a fiatal vállalkozó.

Amikor Bayliss arról kérdezték, hogy morálisan hogyan áll mindehhez azt válaszolta, hogy nagyon is tisztában van azzal, hogy amit csinálnak az sokak számára rossz, hogy sok szülő miattuk nem tud a gyerekeknek egy új konzolt a karácsonyfa alá tenni. Aztán rájött, hogy ez teljesen rendben van, így működik a piac.

„Számomra a PS5 vagy az Xbox birtoklása nem szükségszerűség, hanem luxus. Ha megengedheted magadnak, hogy 450 fontot költs, akkor a plusz 100 font elköltése elég marginálisnak kell lennie, ha tényleg van pénzed, amit erre szánsz… Igen, néhány családnak többet kell majd fizetnie, amiből más család pedig jól megél.”

„Ez egy olyan helyzet, amikor a vásárlókkal rosszul bánnak, és jóval többet kell fizetniük az árukért, olyan árukért, amelyekre nem vonatkozik garancia vagy visszaszolgáltatási jog, illetve a hibákért járó kártérítés” – zárta az interjúját a nyerészkedők platformjának tulajdonosa, Jack Bayliss, azt már nem említve, hogy a készlethiánynak nemcsak a chiphiány, hanem közvetlenül ők is az okozói.

Aftermarket Arbitrage is a registered company that alerts scalpers when consoles are for sale. Pic: Jack Bayliss

Jack Bayliss egy halom PS5 előtt | Kép: Sky News

Borítókép: GamingBible

Ilyen ultramenő God of War-os PS5 borítást garantáltan nem láttál még

https://leet.hu/xmas/

×