A videojátékok állandóan rossz híreket keltenek. De ahogy ezek a történetek is tanúsítják, a játék közben elsajátított készségek valóban életeket menthetnek!

Biztos sokat hallottuk már, hogy a videójátékok károsak és semmi jó nem származik belőlük. „Ne ülj annyit előtte, mert tönkre megy a szemed, az erőszakos játékok téged is erőszakossá tesznek.” Ám a játékok nagyon sok mindenbe segíthetnek is. Például segíthetnek ellazulni, valamint oldani a szorongást és a stresszt – természetesen a játékdühöt félretéve. Segíthetnek a problémamegoldó-képességünk fejlesztésében. Nos, épp ezért itt egy lista, hogy jobban érezzük magunkat mi, gamerek.

6 példa arra, hogy igen is lehet tanulni a játékokból

1. Ez a gyerek megmentette a húgát (és magát) egy jávorszarvastól a játékoknak köszönhetően

Source: 8FACT

2007-ben egy 12 éves norvég fiúnak sikerült megmentenie saját és nővére életét a számítógépes játékokban szerzett képességeinek köszönhetően. A fiú, Hans Jørgen Olsen, a „World in Warcraft” játékban szerzett képességeit nagyszerűen kamatoztatta.

Amikor ő és a nővére találkoztak egy jávorszarvassal, a norvég kisfiú azonnal nekilátott „tauntolni”, hogy felhívja magára a figyelmét. Ez lehetővé tette a húgának, hogy biztonságba meneküljön.

Mivel a jávorszarvas Olsent a célkeresztjében tartotta, halált színlelt (ezt a képességet a játék 30. szintjén sajátította el). A jávorszarvas végül elvesztette érdeklődését, és békén hagyta a fiút.

A játékban ezt a képességet (nos, varázslatot) arra használják, hogy meggyőzzék az ellenséges egységeket, hogy a játékos valóban meghalt. Ezáltal elveszítik minden berögzült ellenségeskedésüket, és békén hagyják a játékos karakterét.

2. Egy gyerek megmentette barátai életét a „Counter-Strike”-nak köszönhetően

2013-ban egy másik 12 éves fiúnak sikerült megmentenie a saját és barátai életét a „Counter-Strike” játékban elsajátított képességeinek köszönhetően. Jose Darwin Graviano és barátai a Fülöp-szigeteki Mandaue városuk utcáin játszottak, amikor érdekesnek tűnő tárgyakra bukkantak.

Kíváncsi és kalandvágyó gyerekek lévén úgy döntöttek, hogy közelebbről is megvizsgálják a titokzatos tárgyakat. Közelebbről megvizsgálva Graviano azonnal felismerte, hogy mik is azok valójában.

Már korábban is látta őket a népszerű „Counter-Strike” lövöldözős játékban, és azonnal szólt a barátainak, hogy tegyék le őket, amíg a rendőrséget értesítik. Amit a gyerekek felfedeztek, az egy kis kézigránát-rakomány volt.

Ha Graviano nem lép időben közbe, barátai játéka valóban halálos kimenetelűvé válhatott volna.

3. A „Grand Theft Auto” segített megmenteni ezt a kisfiút egy autóbalesetből

2014-ben egy 11 éves fiúnak sikerült megmentenie a saját és nagyapja életét, köszönhetően annak, hogy a „GTA”-val játszott. Miközben a forgalomban navigált, nagyapja elájult a volánnál, így mindketten komoly veszélyben voltak.

Charley Cullen azonnal észrevette a veszélyt, és sikerült átvennie az autó irányítását, hogy kikerülje a szembejövő forgalmat, amíg az autó meg nem állt. Az autó végül egy falnak ütközött, miközben a fiú megpróbálta felébreszteni nagyapját.

Cullen súlyos fejsérülést szenvedett, de teljesen felépült. Amikor az esetről interjút adtak neki, Cullen azt mondta, hogy a játéknak köszönheti a vezetési képességeit.

4. Ez a fiú megmentette egy másik ember életét az „America’s Army” játéknak köszönhetően

2007-ben Paxton Galvaneknek sikerült megmentenie egy másik ember életét. Vezetés közben észrevette, hogy egy terepjáró a feje tetejére állt. Galvanek rálépett a fékre, és a helyszínre sietett, és elkezdte kihúzni a roncsból a bajba jutott utasokat.

Orvosi képzettség nélkül Galvanek úgy segített az egyik áldozatnak (aki elvesztette néhány ujját), hogy egy törülközővel elállította a vérző sebeit. Azt is tanácsolta az áldozatnak, hogy emelje a kezét a feje fölé, hogy megakadályozza a további véráramlást és a veszélyes vérrögképződést.

Hivatalos orvosi képzés nélkül, a játék „Medic Training” részének köszönhetően megtanult néhány alapvető elsősegélynyújtást.

 

5. A videojátékok felgyorsítják a agyvérzés áldozatainak felépülését

Kutatók megállapították, hogy a számítógépes játékok valóban felgyorsíthatják a stroke áldozatainak felépülését. Normális esetben a stroke utáni felépülés nagyon időigényes és lassú folyamat, de úgy tűnik, hogy a videojátékok segítenek felgyorsítani ezt a folyamatot.

 

A kutatás kimutatta, hogy a Nintendo Wii vagy a Sony Playstation játékokkal való játék ötször hatékonyabban javította a karok motorikus funkcióit és a kognitív funkciókat. Ezt annak tulajdonították, hogy a videojátékok egyszerre nyújtanak fizikai és mentális stimulációt.

A videojátékok folyamatosan változnak, ami megköveteli a játékostól az alkalmazkodást és a stratégiaváltást. Ez a kutatás szerint a neuroplaszticitás fokozásával segítette a betegek agyának javulását.

6. A „Pokemon Go!” segít a depresszió és a szorongás leküzdésében

A népszerű „Pokemon Go!” kiterjesztett valóság játékról bebizonyosodott, hogy valóban segít a depresszió és a szorongás leküzdésében. Különböző jelentések szerint a játék valóban rengeteg embernek segített abban, hogy kimozduljon és emberekkel találkozzon.

Mivel a játék ösztönzi a társas interakciót és a testmozgást, sok depressziós és szorongó ember tudott szocializálódni más hasonló gondolkodású játékosokkal. Azzal, hogy kimozdultak otthonról és összegyűltek másokkal, a játék azonnali jégtörőnek bizonyult az idegenek között.

Neked már volt olyan alkalom, amikor segített a játékban szerzett tudásod?

 

https://leet.hu/samsung/

×