Maradjunk azért a jól bevált anyagoknál.

Manapság már a számítógép összerakásban nem túl gyakorlott felhasználók is tudják, hogy a CPU és hűtője közé bizony fel kell vinnünk valamilyen pasztát. YouTube-on és számos közösségi oldalon pedig azzal is tisztában lehetünk, hogy milyen formában kell felvinnünk azt a processzorunk felületére.

Valaki a borsó/rizsszem nagyságú felvitele esküszik, míg mások X alakban vagy épp egy plasztik kártyával teljesen elkenve szeretik applikálni a pasztát. Ám jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért kell egyáltalán pasztát használnunk és tulajdonképpen mi is az az anyag, amiben ennyire megbízunk a drága processzorunk hűtésénél.

Kezdjük is a legfontosabbal: miért is kell pasztát használnunk?

Ki kell javítanunk az egyenetlenségeket

Szerencsére ez egészen könnyen megválaszolható. A CPU-k, hűtőbordák és hűtők felületein apró tökéletlenségeket találhatunk. Ezek természetesen szabad szemmel általában nem láthatók, de jelenlétük pont elég arra, hogy a felszerelt hűtő teljesítményén rontsanak. Ezek a felületi hibák tökéletesek arra, hogy némi levegő is kerülhessen a hűtési folyamatba, a CPU és a felszerelt hűtő érintkező felületei között megbújva. Azt pedig régóta tudjuk, hogy a levegő nem a legjobb hővezető réteg.

Ezzel gyakorlatilag meg is válaszoltuk ezt a kérdést. A paszták használatával javítjuk ezeket a mikroszkopikus hibákat. Így a tökéletes érintkezésnek hála teljes erőbedobással dolgozhat végre a felszerelt CPU hűtő, legyen szó lég- vagy vízhűtésről.

Mi is az a hővezető paszta?

Erre már nem is tudunk egyértelmű választ adni. Hiszen nem egy egységes anyagról vagy keverékről beszélünk, több kategóriára is felbonthatjuk ezeket. A gyártók előszeretettel nyúlnak olyan anyagokhoz a gyártásnál mint:

  • Cink-oxid
  • Szilikon olaj
  • Kerámiák
  • Alumínium
  • Réz
  • Ezüst
  • Grafit
  • Szén nanorészecskék
  • Különféle antioxidációs szerek

Három nagy kategóriára oszthatjuk fel a manapság használt hővezető pasztákat: kerámia alapú, szén mikrorészecskéket tartalmazó és fém alapú.

Fém alapú hővezető paszták

Thermal Grizzly Conductonaut

Bár hővezetési tulajdonságaikban az élen járnak, nem feltétlenül ajánlott kezdők számára a használatuk. A fémtartalmuk miatt nemcsak a hőt, hanem az áramot is kiválóan vezetik. Elég egy véletlen kézmozdulat és máris tönkretettünk valamit az alaplapon. Az áruk is általában a másik két kategória felett jár, tényleg csak profik kezébe ajánljuk ezeket.

Kerámia alapú hővezető paszták

Thermal Grizzly Kryonaut

Ezek a paszták is remek hővezető képeségekkel rendelkeznek, viszont az elektromosságot már nem vezetik. Ennek eredményeképp könnyen és biztonságosan felvihetjük processzorunk felületére. Manapság talán ez a legelterjedtebb és legmegfizethetőbb kategória.

Szén alapú hővezető paszták

Arctic MX-4

Ezeknél a pasztáknál a gyártók szén mikrorészecskéket használnak. Tulajdonságaiban a kerámia alapú hővezető pasztákra hasonlítanak, ezek sem vezetik az áramot. Ami még kiemelendő, hogy a másik két kategóriánál jobban bírják a polcon állást, a szavatossági idejük hosszabb.

Ööö…nagyi lekvárja is működhet?

Ne csak a palacsintába kerüljön, igaz?

A 2008-as években egy magyar felhasználónak is felmerült ez az ötlet a fejében. A teszt során kétfajta lekvárt (egy sűrűbbet és egy hígabb állagút választott), két hővezető pasztát is használt, illetve természetesen paszta nélkül is kipróbálta a dolgot.

Az eredmények

Természetesen az az értékekből egyből látszódott, hogy paszta nélkül mérföldekkel romlik a hőmérséklet, de így sem lesz teljesen használhatatlan a gép. Ami azonban meglepő volt, hogy a feketeszeder lekvár teljesített a legjobban az 5 perces stresszteszt során. Azonban a dolgot nem tudjuk nyugodt szívvel ajánlani, hiszen míg a paszták évekig képesek erre a teljesítményre, könnyen lehet, hogy a lekvár már órákon-napokon belül megadta volna magát. Víztartalmuk miatt pedig gépünk/alaplapunk komponenseire is veszélyes lehet.

 

Ezen kívül YouTube-on is találunk érdekes próbálkozásokat, néhány vállalkozó szellemű emberke például majonézzel is próbálkozott.

Verdikt

Pár ismert és ajánlott típus

A tesztek és mérések alapján, ha valamiért hővezető paszta nélkül kell használnunk a gépet, akkor pár perces időablakban és korlátozott használat mellett nem származhat bajunk a dologból. Feltételezve, hogy nem irreálisan egyenetlen a CPU és hűtő érintkező felületei. Házi megoldásokkal nem érdemes kísérleteznünk, hiszen a legtöbb kézre álló dolog biztosan tartalmaz vizet valamilyen formában, így a gépünk épségét kockáztatjuk. Válasszatok a három fenti kategória közül a saját tudásotoknak megfelelően, a kezdők inkább maradjanak a kerámia és szén alapú termékeknél.

Ezt olvastad már?

Színt vallanak a fejlesztők – Ennyit lehet keresni manapság a játékiparban

 

 

https://leet.hu/samsung/

×