Az elmúlt napokban indult útjára a #GameDevPaidMe mozgalom.

Az utóbbi időben rengeteg kritika illette a játékipart. A többségük teljesen jogos volt, elég csak az Activision-Blizzard körüli, több szintű botrányokra gondolnunk. Manapság pedig egy újabb mozgalom ütötte fel a fejét az iparághoz kapcsolódva Twitteren. Ez pedig nem más, mint a #GameDevPaidMe hashtaggel illetett posztok megjelenése. A hashtagből könnyen kitalálható a bejegyzések tartalma: a játékiparban dolgozó felhasználók megosztják a fizetésükkel kapcsolatos adatokat, információkat. Ez több szinten is hasznos, hiszen ezek segítségével az újoncok világos képet kaphatnak a reális fizetésről, de az évek óta a játékfejlesztés területén tevékenykedő, rutinosabb felhasználók is meglepődnek egy-egy kolléga által posztolt összegeket meglátva.

Nézzük is pár kiragadott példán szemléltetve, hogy mennyit keres valaki a játékiparban!

 

Az első bejegyzésben egy olyan programozó fizetését követhetjük nyomon, aki dolgozott régebben a játékiparon kívül, illetve 2021-ben ismét elhagyta ezt a szegmenst.

  • Első munka 2007 – 65000$/év – 1.76 millió forint havonta
  • 2012-ben – 95000$/év – 2.57 millió forint havonta
  • Blizzard fejlesztői létrát megjárva 65000$/év (1.76 millió forint/hó) és 150000$/év (4 millió forint/hó) között keresett + profitmegosztás
  • Az Improbable stúdiónál 170000$/év és 196000$/év (4.6 millió ft/hó – 5.3 millió ft/hó) között keresett, bónuszok nélkül
  • Jelenleg az Airbnb-nél 250000$/év (6.8 millió forint/hó) a fizetése rengeteg bónusszal megfűszerezve

 

Egy másik fejlesztő táblázatba is rendszerezte a munkahelyeit, melyből 4 már meg is szűnt azóta. Az a második és harmadik oszlopban a plusz juttatásokat és bónuszpénz meglétét olvashatjuk le, az elsőben értelemszerűen az éves fizetést. Jelenleg a Blizzardnál tevékenykedik évi 120 ezer dollárért játéktervezőként, mely 3.2 millió forintot jelent havonta, természetesen a bónuszt és a plusz juttatásokat nem számolva.

Hasonló összegek lebegtek a szemed előtt vagy magasabb juttatásokkal kalkuláltál? 

Kijött a 2021-es Google lista: ezekre kerestek rá legtöbbször a magyarok

×