Az ENSZ többsége betiltaná az önműködő gyilkos robotokat, de Amerika szerint a terminátorokra igenis szükség van.

Egyre nagyobb vitát szítanak az olyan hadászati eszközök fejlesztése, melyek autonóm módon, emberi beavatkozás nélkül képesek dönteni egy-egy ember életéről, vagy haláláról. A dolog komolyságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2017 óta az ENSZ Genfben hív össze gyűléseket azért, hogy megtárgyalják az önműködő halálosztó robotok jövőjét.

Az idei december eleji találkozón a beszámolók szerint többségében egyetértettek abban, hogy az ilyen robotok veszélyesek, sőt, többen egyenesen a tiltásukat javasolták. Ezt végül Amerika vétózta meg, akik szerint semmiképpen sem volna szükség tiltásra, csupán megfelelően kell szabályozni a használatukat – jelentsen ez bármit.

Josh Dorosin amerikai tisztviselő szerint a legjobb módja az ilyen „terminátorok” használatának az volna, ha kidolgoznának egy „nem kötelező magatartási kódexet”. Ez pedig – ha jól értelmezzük – azt jelenti, hogy egy olyan szabályozást javasol, amit vagy betartanak az országok, vagy nem.

A teljes tiltást eddig 30 ország támogatja, köztük is Kínával, aminek képviselői viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy a tiltás ellenére is fejleszthessenek és gyárthassanak autonóm halálosztó gépeket, még ha elmondásuk szerint nem is tervezik azokat háborúkban bevetni.

Ezzel szemben India, Oroszország és az USA élből elutasították a valódi „Skynet” kiépítése ellen tett javaslatokat. Ez sokak szerint azért is volt várható, mert Kína mellett ezeknek az országoknak van megfelelő forrása arra, hogy ilyen technológiát fejlesszenek és képesek legyenek azt bevetni. Ezekkel az autonóm eszközökkel pedig nagyon sokat is spórolnak, hiszen a robotok nem fáradnak el, nem moralizálnak, pontosan képesek követni a parancsokat, továbbá nem kell elszállásolni, ellátni és fizetni sem őket, ellentétben az emberrel. Emiatt pedig nem túl valószínű, hogy egyhamar változtatnak az álláspontjukon.

via – Boing Boing, The Guardian

Itt a vég: Mesterlövész puskát szereltek egy robot hátára

 

https://leet.hu/samsung/

×