Úgy látszik vannak, akik kihasználják a technológiai tudásukat, hogy az olyan embereknek segítsenek, akik nem tudnak órákat ülni a gép előtt egy GPU-ért.

Biztosan mindenki tudja, hogy milyen nehéz videókártyát vásárolni mostanában. Vagy az árakkal van baj, vagy egyáltalán nem lehet találni. Ez a scalpereknek, a kriptobányászoknak és a chiphiánynak köszönhető.

Mivel ez a téma lassan egy éve foglalkoztatja az embereket, a „The Verge” egy érdekes interjút készített két olyan emberrel, aki felvette a harcot ezen erők ellen. Szóval az interjú két emberrel zajlott, Larry-vel és Stu-val.

Tavaly szeptemberben egy unatkozó 24 éves dél-karolinai fiatalember úgy döntött, hogy élőben közvetíti az Nvidia RTX 3080-as grafikus kártyájának bemutatóját, nem is sejtve, hogy a GPU a világ egyik legnehezebben megvásárolható kütyüje lesz.

Most Larry azt mondja, hogy a Falcodrin Stock Alerts és a Falcodrin Community Discord tulajdonosaként évi 100.000 dollárt (Kb. 32.500.000 Ft) keres.

Főállású GPU-vadászokká váltak, akik a becslések szerint 50.000 grafikus kártyát (és egyre több) segítenek másoknak megtalálni, a partneri bevételekért cserébe.

Mi az a Falcodrin? Mit csináltok?

Oda küldünk, ahol lenned kell. Beállítod a Discordot a számítógépeden és a telefonodon. Ha valami újdonság érkezik, a számítógéped jelez, kapsz egy linket, és mindent megteszel, hogy megvehesd. Igyekszünk a lehető leggyorsabban értesíteni téged.

Falcodrin Discord szervere

Miért olyan nehéz GPU-t vásárolni? Mi folyik a színfalak mögött?

Dióhéjban, a kiskereskedők … Szerintem a weboldaluk forgalmi terhelése nagyon megviseli őket, és nagyon keményen próbálják megállítani a forgalom mennyiségét. Ez az én spekulációm, nem én üzemeltetem ezeket a szervereket, de minél nagyobb a weboldaladat érő forgalom, annál több szerverköltséged van. Ez a vásárlási folyamatot is károsítja – nagy lyukakat lehet látni a webhelyeiken, amelyek megakadályozzák, hogy bárki megnézhesse és megvásárolhassa a termékeket. Egyértelműen szükség van arra, hogy lépéseket tegyenek.

A botok egyenesen a pénztárhoz mennek. Kitalálták, hogyan lehet pénztárhoz jutni anélkül, hogy egyáltalán felmennének az oldalra. Azzal, hogy felállítják ezeket a sorbanállási rendszereket, blokkolják a forgalmi terhelést, de a botok a hátsó ajtón keresztül mennek be és vásárolják meg az összes terméket – miközben a vásárlók még mindig ott „ülnek a parkolóban”.

A hátsó ajtót kell bezárniuk, nem a bejárati ajtót. Ez felveti bennünk a kérdést: vajon érdekli őket? Csak az infrastrukturális költségeken próbálnak spórolni? Végső soron a botok és a scalperek azok, akik felhajtják ezeknek az áruknak az árát, és magasabb árrést biztosítanak számukra. Egyes kiskereskedők talán még élvezik is, mert raklaponként szállíthatják őket, így rengeteg pénzt spórolnak a szállítási költségeken.

Honnan tudod, hogy a felhasználóid gamerek?

Nem lehet biztosra menni, de vannak olyan felhasználók, akik csak egy győzelmüket írják ki, aztán eltűnnek. Kicsit bizonytalanná válik, amikor az emberek rengeteg kártyát vásárolnak, és nem mutatnak képeket a rigjükről, de a legtöbbjük csendben marad. Szerintem a scalperek nagyon visszafogottan viselkednek, megtartják maguknak.

Megosztasz velünk néhány szakmai trükköt?

Néhány közülük nagyon egyszerű: a letiltott vásárlási gomb engedélyezése. Megnyitod a Chrome-ban az ellenőrzést, megnyitod a hálózati kéréseket, és jobb gombbal rákattintva kikapcsolhatod a letiltott állapotát. Állítsd ‘engedélyezve’ állapotra, és máris kattinthatsz rá. GameStop – még így van!

A saját botjaitokért díjat fogtok kérni?

Soha nem volt része az üzleti tervünknek, de meg fogjuk tenni, mert muszáj. Januárban, azt hiszem, elég sok kiskereskedő lesz a pénztárgépes botunk része. A tervünk az, hogy szuperolcsók legyünk; abszolút vagyonokat kereshetnénk, de nem ez a célunk. Ez inkább egy életstílus üzlet számunkra. Csak a fejlesztési költségeket kérnénk, mert még néhány erőforrást be kell majd vonnunk.

Kényelmesen megéltek?

Larry: Elég jól megvagyok, mivel egy alacsonyabb megélhetési költségű területen élek.

Stu: Nem vagyunk dúsgazdagok.

Larry: Még nem.

Stu: De eleget keresünk ahhoz, hogy ez egy kényelmes jövedelmünk legyen.

Larry: Most vettem egy házat, szóval van valamim, ha valaha is elszúrom a dolgot.

Stu: Pénzügyileg jól állunk, de 24/7-ben rá vagyunk kötve az internetre. Ez mentálisan mindkettőnk számára megterhelő. Lehet, hogy hajnali 3-kor vagy 4-kor is jön egy drop. Ha gyerekeink lennének, nem tudnánk ezt csinálni.

Larry: Ez állandó interakciót igényel. Ha nagy a visszaesés, akkor több órán át kell gépelni a válaszokat. Az ember ideges, mert felelősnek érzi magát, és azt akarja, hogy az ügyfeleinek a lehető legtöbb lehetőséget adja. Ha elrontod, tönkreteszed valakinek a karácsonyát.

Mindenesetre Larry és Stu munkája hatalmas segítség az olyan embereknek, akár mint ti és én.

Ha már a GPU témánál vagyunk.

Chiphiány ide vagy oda, sokkal több videókártya kelt el, mint tavaly

https://leet.hu/samsung/

×