Ezúttal TKL méretben támad a White Shark.

Világosan látható, hogy a  White Shark termékek az elmúlt hónapokban belopták magukat a hazai játékosok szívébe, egyre többen választják őket periféria fronton. A gyűjtőoldalakon is az a tendencia olvasható le, hogy a gyártó megfelelő árazással lőtte be a termékeket, billentyűzet kategóriában meg aztán főleg, így a TOP 10 listában jelenleg is két termékkel képviseltetik magukat olyan gyártók mellett, melyek már akár több évtizede is tevékenykednek ebben a szegmensben. A Shinobi után ismét egy billentyűzetük járt nálunk. A szintén kiváló ár/érték arányt felvonultató Spartan utódja, a Spartan-X ismét bizonyíthatott a tesztpadon, ráadásul ezúttal teljesen magyar kiosztással tette ezt.

Könnyen lehet, hogy itt is egy „V2” verzióról beszélhetünk, bár itt nem annyira egyértelműek a jelek, mint a Shinobinál, illetve a Spartan-X alapból egy létező modell javított kiadása. A cikkszám minden esetre itt sem változott és a weboldal sem adott bővebb választ erre a kérdéskörre.

Doboz

A doboz külseje átalakult a nyáron nálunk járt verzióhoz képest. A Spartan-X is megkapta az új szériás perifériák fehér dobozát, a néha kicsit túlzó korábbi doboz design helyett egy sokkal letisztultabb külső köszönt vissza ránk. A doboz elején egy piros-fehér-zöld lobogó jelzi, hogy bizony teljesen magyar kiosztásról beszélhetünk. Ne tévesszen meg minket, hogy a termékképen egy sima nagyenteres, de UK kiosztású fényképet találunk. A hátoldalon rengeteg fontos információt megtalálhatunk a fő funkciók képes kiemelésével egyetemben. Extraként ezúttal is néhány matricát kapunk a szokásos leírás mellé. Ebben az árkategóriában nem is érdemes többet várni, talán egy keycap kiszedő jöhetett volna még jól, ha az ember pár hónap múlva kitakarítaná a billentyűzetet.

Külső

Ahogy a Dobozos részben említettük, ne tévesszen meg minket a kép, teljesen magyar kiosztásról beszélhetünk. Kíváncsian vártam, hogy itt is lesznek-e olyan „titkos” változások első ránézésre, mint amit a Shinobi második kiadásánál tapasztaltunk, bár nem szabad elfelejtenünk, hogy a Spartan-X alapból javított kiadása volt egy létező modellnek, így nem is feltétlenül várná el ezt az ember.

A Spartan-X egy TKL formátumú billentyűzet. A TKL a „tenkeyless” rövidítése, mely arra utal, hogy erről a perifériáról bizony hiányzik a Numpad vagy itthon kevésbé ismert nevén a „tenkey”. Ez a formátum tökéletes választás lehet azoknak, akik szívesen használnának a klasszikus, 100%-os méretnél képest kisebb billentyűzetet, ám nem igazán mondanának le az F1-F12 és az Insert, Del stb. gombokról. Itt nem kell különböző billentyűkombinációkat használnunk a funkciók eléréséhez. Így egyaránt javasolható hétköznapi, irodai munkát ellátó felhasználóknak és hardcore játékosoknak is. A magyar kiosztásnak és a TKL formátumnak hála megkapjuk a nagy entert, illetve a 0 és í karakterek is. Nem a „ctrl+alt+j” féle kombinációval kell előhívnunk ezeket majd. Az F1-12 billentyűket az FN gomb segítségével felvértezhetjük médiakezelés és egyéb feladatokra is, ezek pontos funkcióját egy-egy ikon jelzi a kupakokon, a gyártó erre is figyelt szerencsére. A szokásos dolgokra kell ezek alatt gondolni, mint például adott lejátszás megállítása, következő/előző szám léptetése vagy a böngésző megnyitása.

A billentyűzetet kizárólag fekete színben érhetjük el, sajnos itt nem jelentkezett fehér opcióval a gyártó. Akármilyen kiosztással is sikerül megvásárolnunk a Spartan-X-et a kapcsoló minden esetben piros marad, így arra nem kell külön odafigyelnünk. A szívemhez egy fokkal közelebb állnak a fehér vagy szürke billentyűzetek, de első ránézésre is kiderült, hogy a Spartan-X is igazi dísze lehet egy-egy gamer asztalának. A fekete festésre ráerősít a fém borítás is, amit a billentyűzet felső része kapott, egy szavunk nem lehet ezzel kapcsolatban. Ha megfordítjuk a billentyűzetet, akkor az alján találhatunk néhány hiányosságot és itt már teljesen műanyag a felület is. A leggyengébb pont talán a billentyűzet lába lehet, a rage-re hajlamos játékosoknál nem biztos, hogy olyan sokáig húzzák. Az anyagminőség ezen kívül teljesen rendben van, nem hajlik, nem nyikorog a billentyűzet.

Teljesítmény, használat

Itt sem okozott túl nagy meglepetést a gyártó, hiszen az általuk és több hasonló árkategóriás modellben helyet kapó OUTEMU kapcsolókat találjuk meg itt is a kupakok alatt. Manapság már felesleges félni a nem Cherry kapcsolóktól, több gyártó is kiváló munkát végzett a saját kapcsolóik elkészítésekor a Cherry szabadalmainak lejártja után. Egy dolgon szerencsére ők sem változtattak, ez pedig a színezés. Így a piros színű OUTEMU kapcsolók esetén nagyjából hasonló specifikációkra és karakterisztikára számíthatunk, mint az MX Cherry kapcsolónál. A gyártó 50 millió leütést garantál az egyes kapcsolókra, így az élettartamot tekintve sem kell aggódnunk, ha a Spartan-X mellett tennénk le a voksunkat.

Ebben az esetben a RED/piros szín azt jelenti, hogy karakterisztikájában egy lineráris kapcsolót kapunk. Azaz itt nem fogjuk érezni azt a pontot, amikor megtörténik a konkrét lenyomás regisztrációja. Barna kapcsolóknál ezt enyhén éreznénk, kék kapcsolók esetében pedig egy extra kattanás jelezné a regisztrálást. Játékosoknak ez kimondottan ideális lehet, hiszen semmi sem zavarja meg a billentyűzetlenyomásunkat és a család sem fog felébredni a folyamatos kattogásra. Két legyet üthetünk egy csapásra.  A Red Outemu  kapcsolók 4 mm-es utat járnak be, de az aktuációs pontjuk 2 mm környékén van. Az aktuációs pont az a távolság, ahol már regisztrálja a lenyomásunkat az adott billentyűzet. Ami még fontos lehet a specifikációkat tekintve, az a lenyomáshoz szükséges erő. A Cherry Redek 45 cN értéke helyett ezúttal kicsit eltért a gyártó a szabványostól, hiszen itt 60 cN-ra van szükségünk, bár ezek akár egyes kapcsolóként is eltérhetnek +/- 10 cN-nal, az igazán érzékeny ujjakkal ellátott felhasználók kiérezhetik ezt a különbséget, de az átlag játékosok nagy eséllyel vakteszten sem feltétlenül találnák ki, hogy épp melyiket nyomták le.

Nem okoztak csalódást a kapcsolók, gépelés és játék során is jelesre vizsgáztak. Érthető, ha sokan jobban szeretik a kék kapcsolókat a kattanás miatt, de a környezet számára tényleg zavaró lehet a hangzavar, illetve játékokban is konzisztensebbek lehetünk a piros switch linerális karakterisztikájának hála. Attól sem kell félnünk, hogy több billentyű lenyomása esetén nem dolgozná fel azokat a gépünk, hiszen a billentyűzet az anti-ghosting technológiának hála akár 26 egyszerre lenyomott gombot is gond nélkül lekezel.

A kupakok az árkategóriának megfelelő ABT gyártási technológiával készültek, gumírozott réteg nélkül. Hozzák a kötelezőt a keycapek, szépen átengedik az RGB világítást, így éjszaka is bármilyen gond nélkül gépelhetnek azok is, akik nem teljesen tudnak odanézés nélkül pötyögni. Az, hogy meddig fogja bírni a különböző sérüléseket és kopásokat, sajnos lehetetlen megmondani, de ha valamilyen oknál fogva lecserélnénk majd őket a jövőben, akkor bármilyen MX Cherry kompatibilis keycap szettet vásárolhatunk.

A kábel egy minőségibb, fonott fajta, azonban van egy nagy hátránya: sajnos nem cserélhető, így ha valamilyen úton-módon sikerülne megtörnünk, nem sokat tehetünk az ügy érdekében. Ezen kívül erre sem lehet egy rossz szavunk sem, a jobbak közül való, szerencsére a merevségét is jól sikerült balanszolni, szépen elvezethetjük az asztalon, nem kell küzdenünk vele.

Személyre szabhatóság – Hiányzik a szoftver?

Itt jön képbe a billentyűzet egy olyan tulajdonsága, melynek sokan örülnek, ám bizonyos szempontból hátránnyal is jár. Ez pedig a szoftver hiánya. Örömteli dolog, hiszen így semmilyen felesleges háttérfolyamat nem terheli a számítógépünket, nem kell kétes eredetű drivereket sem feltelepítenünk a perifériánk használathoz. Mindeközben hátrány is, hiszen így le kell mondanunk a makrókról vagy épp a szoftveres RGB beállításokról. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne tudnánk személyre szabni a Spartan-X-et, sőt!

Az FN gomb lesz itt is a legnagyobb barátunk és a mellette található, villanykörte ikonnal jelölt másik gomb. Ha simán lenyomjuk a villanykörte ikonú gombot, akkor 14 féle LED világítás közül választhatunk, ha az FN-t is lenyomjuk, akkor pedig ezek színeit állíthatjuk. Sőt, arra is lehetőségünk van, hogy egyesével állítsuk a gombok színét. A villanykörte gombot többször lenyomva eljutunk egy olyan módba, amikor csak a nyilak és a WASD gombok világítanak. Ha ekkor megnyomjuk az FN+END billentyűt és rányomunk akármelyik gombra vagy gombokra, akkor ezek színét állíthatjuk. Miután végeztünk a folyamattal, az FN+END ismételt lenyomásával elmenthetjük azt. Összességében kellemes csalódás volt az ilyen szintű, szoftver nélküli testreszabhatóság, több nagyobb gyártó is példát vehetne erről.

Verdikt

A Spartan-X képében egy igazán jó ár-értékű TKL kialakítású billentyűzetet ismerhettem meg az elmúlt hetek során. Formátumának köszönhetően ajánlható játékosoknak is, de irodai munkánál is megfelelően állja majd a sarat. Ha szeretnénk, akkor a szivárvány összes árnyalatát felvonultathatjuk a periférián, de ha visszafogott egyszínű (vagy netán kikapcsolt) háttérvilágítást szeretnénk, az sem fog gondot okozni a Spartan-X-nek. Az anyaghasználat és felépítés is meglehetősen kellemesre sikerült, az egyedüli hiányosságot ezzel kapcsolatban a billentyűzet alján tapasztalhatjuk, melyet azonban nem sűrűn fogunk nézegetni. A piros kapcsolók is jó döntésnek bizonyultak, a játékosok külön örülhetnek ennek, jó látni, hogy ebben az árkategóriában már nem csak hangos kékekkel találkozhatunk. Ami még fájó pont lehet, az a cserélhető kábel hiánya, de megfelelő odafigyeléssel ez nem fog semmilyen problémát okozni a távoli jövőben.

A White Shark SPARTAN-X elérhető a Leet.hu webshopjában már 16 490 Ft-tól.

 

Összefoglalás

Az arany középút – White Shark Spartan-X billentyűzet teszt


Szerzői értékelés

8

A Spartan-X kiválóan helytáll játék és munka közben is. Ideális lehet azoknak, akiknek a 100%-os méretnél kisebb billentyűzet kell, de nem szeretnének lemondani az F1-F12 sorról és más funkcióbillentyűkről sem.

Magyar kiosztás

Kellemes árcédula

Piros Outemu kapcsolók

50 millió garantált leütés

TKL kiosztás

RGB effektek, melyeket gombonként is testre szabhatunk

Kellemes felépítés

Jó anyaghasználat, főleg a billentyű felső részén

Sokaknak hiányozhat a szoftver

Nem lecsatlakoztatható kábel

Kissé gyenge lábak

Olvasói értékelés

0

×