Ha a PlayStation 64 éves szakembere Magyarországon követte volna el ugyanezt, akkor elméletben nem lenne büntethető, sőt, a hatóság valószínűleg azokat hurcolná meg, akik lebuktatták.

December 5-én bombaként robbant a hír, miszerint a Sony PlayStation Network ágának egyik alelnöke, a 64 éves George Cacioppo egy „pedofil, meleg szexuális ragadozó”, aki egy 15 éves fiúval szándékozott szexuális kapcsolatot létesíteni.

A botrány eredeti kirobbantója egy pedofilokat és szexuális ragadozókat lebuktató YouTube-csatorna, a People v. Preds tagjai voltak, akik videós felvételekkel, privát üzenetekkel és képekkel bizonyítják a vélelmezett bűncselekményt. Az ügy nagyon hamar szárnyra kapott, hiszen Cacioppo a PlayStation-brand egy fontos és megkerülhetetlen alakja, aki nem mellesleg véletlenül PS5 logós pólóban nyitott volna ajtót a fiatal partnerének.

A Sony nem várt sokat a válasszal, és egy emailben kiküldött közleményben ismertették, hogy a történtek fényében George Cacioppot azonnali hatállyal elbocsátották a vállalattól.

Mindez a hatóságok és a vádolt Cacioppo megszólalása nélkül történt, legalábbis a sajtó megkeresésére egyik fél sem válaszolt. A vád szerint a 64 éves férfi a Grindr-en, a melegek, biszexuálisok, transz és queer személyek közösségi alkalmazásán keresztül ismerkedett álnéven, ahol képeket cserélt a videósok 15 évesnek hazudott csalijával. Miután megbeszéltek egy találkozót, a videósok már operatőrrel érkeztek a helyszínre, ahol a Sony veterán szakembere várta őket, aki az általa használt álnév hallatán elsétált.

Azt nem tudni, hogy a videósok jelentették-e az ügyet a rendőrségen, vagy egy szimpla magánakció volt az egész, mindenesetre több fronton is problémás lehet az ügy. Az egyik, hogy egy különösen megosztó témáról van szó, ami ugyan a korkülönbség miatt valóban problematikus és aggályos, de a férfi szándéka, és a videósok által bemutatott csali üzenetek konszenzusos aktusra utalnak, ami a beleegyezési korhatár figyelembe vételével nem mindenhol számítana büntethetőnek.

Magyarországon például 14 év fölött bárki szabadon dönthet arról, hogy kivel, mikor és hogyan létesít szexuális kapcsolatot. Ez természetesen a világ különböző pontjain változik, Amerikában például számos államban 16, 17 és 18 évben határozzák meg a beleegyezési korhatárt. Mivel a botrány Kaliforniában történt és nem Magyarországon, úgy az ott hatályos jogszabályok lépnek érvényben, melyek szerint Cacioppo – megalapozott gyanúval – súlyos bűncselekmény elkövetésére készült.

Magyarországon az azonos neműekre érvényes beleegyezési korhatár 2002-ig bezárólag a 18. életévben volt meghatározva, de az Alkotmánybíróság ezt hátrányos megkülönböztetésnek ítélte. 

via – CNET, GameRant

Jöhet a PlayStation Pass! – A Sony új szolgáltatással készül a Game Pass ellen

 

https://leet.hu/samsung/

×