Négy éven keresztül loptak úgy a videómegosztó platformon, hogy az senkinek egy percig sem volt gyanús. Tettükért akár 37 év letöltendő börtönbüntetést is kaphatnak.

Két férfit, Webster Batistát és Jose Terant azzal vádolnak az amerikai bíróságon, hogy éveken keresztül lopták meg a YouTube-ot, a Google-t, úgy pedig a tartalomgyártókat és néhány egyéb céget, méghozzá úgy, hogy az sokáig senkinek fel sem tűnt. Az így szerzett pénz nagyjából 20 millió dollárra, mintegy 6,4 milliárd forintra tehető – írta meg a Gizmondo a MarketWatch cikke alapján.

Batista és társa, Terant mindezt úgy tudta megoldani viszonylag minden probléma nélkül, hogy olyan céget alapítottak, amely lemezkiadónak adta ki magát. Ezt a vállalatot valódi zenei cégek nevei alapján nevezték el MediaMuv-nak, majd egyszerűen csak bejelentkeztek a videómegosztónál, mint 50.000 jogvédett zene jogbirtokosa. A két férfi a hamis papírjaikkal mint kés a vajon jutott el a jogdíjak kifizetését kezelő céghez, az „A.R.”-hez, amivel aztán szerződést is kötöttek több tízezer zeneszám szerzői jogairól.

Ezt követően pedig csak beszedték az utánuk járó jogdíjakat úgy, hogy közben a valódi tulajdonosok ezekhez nem férhettek hozzá. Ezt 2017-től egészen 2021 áprilisáig csinálták, méghozzá úgy, hogy a YouTube jóváhagyta őket a tartalomazonosításra. Ez azt jelenti, hogy innentől kezdve már csak a platform algoritmusa figyelte ezeket a zenéket, melyet egy-egy felhasználás alkalmával automatikusan elküldött a MediaMuv-nak, akik ha úgy látták, igényt tarthattak az ezekből származó reklámbevételekre.

Az első ilyen szám a „Viernes Sin Tu Amor” volt, mellyel közel 8 millió forintot kerestek. A második ilyen zene a „La Quise Tanto” volt, ami 9,6 millió forintot hozott nekik, majd jött a „Me Llamas” című szám, amiből 32 millió forintot vettek ki. Mindez pedig csak a jéghely csúcsa.

A két szélhámos végül úgy bukott le, hogy valaki jelentkezett a jogdíjkezelőnél, mint a valódi jogbirtokos, de kiderült róla, hogy ő is csak egy hasonló csalással próbálkozott, amire maga Jose Teran mutatott rá. Ez pedig elég volt a gyanúhoz, így vizsgálódni kezdtek, november 18-án pedig mindkettejüket letartóztatták. Ha bűnösnek nyilvánítja őket a bíróság, akkor az amerikai ügyészség szerint 37 év börtönbüntetésre, és zeneszámonként 250.000 dolláros kártérítés megfizetésére is büntethetik őket.

Félelmetes videón a robot, aminek olyan az arca mint egy embernek

 

https://leet.hu/samsung/

×