Kiszivároghatott a Sony válasza az Xbox Game Pass-ra, ami ugyan jelentős előrelépés a korábbi hozzáálláshoz képest, könnyen lehet, hogy ez önmagában még nem lesz elég.

Nagyon úgy tűnik, hogy Jim Ryan véleménye a Game Pass fenntarthatóságáról és jövedelmezőségéről gyökeresen megváltozott, és hamarosan ők is előállhatnak egy olyan szolgáltatással, amely a Microsoft és az Xbox vetélytársa hivatott lenni.

Legalábbis ezt pedzegette meg belsős forrásaira hivatkozva a Bloomberg, az esetetek jelentős többségében jól értesült újságírója, Jason Schreier. Emellett nem csak a dolog létezésére derülhetett fény, hanem annak indulására és a modelljére is, ami nagyjából egybevág azzal, amit már mi is vizionáltunk a Sony korábban benyújtott szabadalmai kapcsán.

Eszerint a PlayStation szakemberei 2022 tavaszán egy jelentős módosítás keretében összevonják majd a PS Plus és a PS Now előfizetéseket, legalábbis papíron. Ez azt jelenti, hogy a két előfizetés változatlanul külön lesz elérhető, de egy név zászlaja alatt, külön csomagokra bontva.

Az első (egyelőre csak) Tier 1-nek címkézett alapcsomag a PS+ előnyeit tartalmazza, vagyis az online módokhoz enged hozzáférni, illetve havonta ingyen játékokat lehet vele szerezni. A második – Tier 2-es csomag mindezen felül egy PS Plus Collection-höz hasonló játékkínálatot is tartalmaz, amely PS4 és PS5 játékokhoz enged hozzáférni.

A harmadik és egyben utolsó, legnagyobb csomag már nem csak ezeket, hanem PS1, PS2, PS3, PSP és PS Vita játékokat is magába foglal, lehetőség lesz a játékstreamingre (mint most PC-n), illetve EA Play-szerűen exkluzív játékdemókat és próbaváltozatokat is kap, aki erre fizet elő. Az árakat egyelőre nem ismerjük, de valószínű, hogy nagyjából 10 dollárról, vagyis a PS+ jelenlegi áráról indulhat majd az alapcsomag.

Vélemény!

Mindez nagyon jól is hangzik, illetve a Gaikai felvásárlása után a legnagyobb lépése a Sony-nak a felhő alapú szolgáltatásának a kiaknázása felé, akad azonban néhány probléma ezzel. Az egyik, hogy ez nem feltétlenül egy teljesen új dolog, csupán összevonnak néhány már meglévő szolgáltatást, amiből csupán az egyik jövedelmező a Sony számára.

Ez pedig a PS Plus, aminek már 46 millió felhasználó körül tart az előfizetői bázisa, míg a PS Now összesen 3,2 millió játékost volt képes sok-sok év alatt meggyőzni. Ennek pedig a játékok cserélődésének rossz üteme, illetve a játékkínálat avultsága lehet az oka. Természetesen akadnak benne remek játékok, sőt, azonban ami meggyőző erejű lehet, hogy a Game Pass-hoz hasonlóan a saját gyártású címeket a megjelenés napjától kezdve onnan is elérhetővé teszik.

Ezt a Sony annak ellenére sem lépte meg, hogy amúgy övé a PS Now szolgáltatás – és valószínűleg ez a jövőben sem fog sokat változni. Vagyis, ha valaki játszani szeretne a PlayStation-ös játékokkal az első napon, annak teljes áron be kell őket szereznie. Ez pedig egyáltalán nem fogja meggyőzni a felhasználókat arról, hogy érdemes lesz befizetni a nagyobbik csomagokra, hiszen third-party címekkel a Game Pass-al is játszhatnak.

Mindemellett az alkalmi játékosok számára azért elég csábító lehet, de csak akkor, ha a Sony megoldásának legnagyobb csomagja a PlayStation ökoszisztémáján kívül is működik majd. Vagyis, ha telefonról és tabletről is elérhető lesz a játékstreaming, pont úgy, mint a Game Pass esetében. Ellenkezőleg (PS-tulajként) nem éreznék késztetést arra, hogy befizessek egy újabb szolgáltatásra.

27 éves lett a mindent megváltoztató játékkonzol, a PlayStation 1

https://leet.hu/samsung/

×