Nagyon sok millióért kelhet majd el a szabad enciklopédiának a 20 évvel ezelőtt megszületett legelső oldala, amiből most NFT-t csináltak.

A Wikipédia tulajdonképpen már az indulása óta az internet egyik megkerülhetetlen alapköve, ami az idő múlásával pedig az elérhető enciklopédiák legvaskosabb példányává evolválódott. A nyíltsága miatt persze közel sem egy tévedhetetlen forrás, mégis ha valaminek gyorsan utána szeretnénk járni, akkor bizonyosan ide vezet az első utunk.

Most pedig, a digitális világ újabb forradalmának hajnalán a szabad enciklopédia egyik alapítója, Jimmy Wales úgy döntött, hogy ha már úgy is van rá lehetősége, akkor elárverezi a Wikipédia legelső élesedett verziójának legelső működő oldalát. Ez egyenesen 2001 januárjából származik, annyi olvasható rajta, hogy Hello World!, és kétségtelenül már most internettörténelmi jelentőséggel bír.

Az aukció hasonlóan fog zajlani, mint korábban Tim Berners-Lee akciója, amikor eladta az internet forráskódját, melyért végül 5,4 millió dollárt kapott. Vagyis a tartalmat digitálisan levédetik, pontosabban NFT lesz belőle, ami azt jelenti, hogy hiába tudja megnézni bárki, az csak és kizárólag egyetlen ember tulajdonában lesz.

Az aukciót a Christie’s aukciósház bonyolítja le december 3. és 15. között, amikor is azt az iMacet is pénzzé teszik, amiről elindult a Wikipédia. Az adás-vétel után az oldal 2001-es verziója szabadon látogatható és szerkeszthető lesz, de minden ötödik percben visszaáll az eredeti állapotára, véglegesen pedig csak az módosíthatja, aki kifizeti az NFT-ért a valószínűleg igen komoly összeget.

via – The Verge

Itt az első magyar YouTube-videós, aki belevág az NFT-bizniszbe

 

https://leet.hu/samsung/

×