Nagyon elszálltak az árak néhány komponensnél.

Kétségtelen, hogy a jelenlegi hardverpiac sajnos több szempontból is elképesztően irreális árakkal dolgozik. A chiphiányt és a bányászat fellendülését legjobban a VGA piac érezte meg, de rengeteg más komponensre is hatással van. Az AMD chipek hiánya miatt nem tud elegendő mennyiségű PlayStation 5 és Xbox lejönni a gyártósorról, így azok is hiánytermékek lettek, nem csak a PC játékosok szenvedik meg a dolgot.

Manapság egy középkategóriába szánt kártya, mint az RTX 3060 sem áll meg 330-350 ezer forint alatt, hiába lenne 200 ezer alatt a hivatalos ára. Így különösen érdemes kicsit visszatekintenünk pár évet, hiszen akkor akár egy komplett „Killer”-nek tartott PC is kijött ennyiből.

Nézzük meg, milyen gamer számítógépet rakhattunk össze 2013-ban 200 ezer és 400 ezer forintért!

„Alap” Gamer PC

Forrás: Gamestar 2013/4

Vicces látni, hogy 2013-ban még egy kis méretű SSD is luxusnak számított, akkor is, ha gamer számítógépről beszélünk. Nem véletlen, hiszen 60 ezer forintot kóstál egy 240 gigabájos példány is. A tápon már akkor sem érte meg spórolni, memóriából pedig akkor 8GB is bőven elegendő volt. A DVD/Blue-ray író pedig már akkor is skippelhető volt, hiszen kezdtek betörni különböző digitális játékokat áruló áruházak.

A videókártya egy manapság már megmosolygtató 1GB VRAM-mal felszerelt HD 6750 volt, mely 86 watt körüli értéket kért a táptól, így tökéletes választás volt az 530 wattos Be quiet!

„Killer” Gamer PC

Forrás: Gamestar 2013/4

Itt bizony már semmit nem spóroltak ki a gépet összerakó szerkesztők. Az akkoriban elérhető egyik legkomolyabb i7 processzor került bele a gépbe, ám emellé is felesleges lett volna 16 GB memóriát pakolni, hiszen a professzionális programokon kívül más nem evett sokat.

Az SSD itt már alaptartozék volt és az összeghatárnak köszönhetően még Blu-ray meghajtó is került bele.  Akkor még nem tudhatta senki, hogy pár év alatt eltűnik a süllyesztőben, legalábbis, ami a hétköznapi felhasználást illeti. A full extrás videókártya akkor sem volt már olcsó mulatság, de még így is emberi áron juthattunk hozzá.

Ti milyen géppel csapattátok 8-10 éve? Kommentekben jöhetnek a konfigok!

Ezt láttad már?

Kommandósok rúgták rá az ajtót 11 emberre, mert csúnyákat írtak az interneten

 

 

https://leet.hu/samsung/

×