Az ENSZ jelentéséből egészen meghökkentő dolgok derülnek ki, mint például az, hogy a világ egy nagyobb része még soha életében nem használta az internetet, sokan valószínűleg azt sem tudják, hogy mi az.

A koronavírus-járvány és a megfékezése érdekében elrendelt korlátozások különös módon felgyorsították a digitalizációt, így a legtöbb terület, ahol megoldhatónak tűnt, kénytelen volt az online térbe költözni.

Ezért is lehet meghökkentő a ENSZ Nemzetközi Távközlési Uniójának (ITU) becslése, amely szerint jelenleg a világ 37 százaléka, vagyis mintegy harmada sosem használta még az internetet. Ez nagyjából 2,9 milliárd embert jelent, akiknek a 96 százaléka a fejlődő országokból kerül ki.

Az ügynökség szerint ennek több oka is lehet, például fejlődő országokban tapasztalható mélyszegénység, az írástudatlanság, a korlátozott villamosenergia-hozzáférés, a digitális készségek hiánya, az elöregedés és a nemek közötti egyenlőtlenség, illetve az internetkapcsolat magasabb ára ezekben a térségekben.

Az ITU szerint 2020-ban a COVID miatt ugyan jelentősen, az eddigiekhez képest a legnagyobb mértékben nőtt az internetet használók száma (4,1 milliárdról 4,9 milliárdra növekedett), de még így is százmillióan lehetnek közöttük olyanok, akik csak ritkán interneteznek, vagy olyan kapcsolati sebességgel rendelkeznek, amely akadályozza az internethasználatot. Mindemellett ez a növekedés egyenlőtlen is volt, a 46 legkevésbé fejlett országban az emberek csaknem háromnegyede még soha nem volt online.

„Az ITU azon fog dolgozni, hogy a fennmaradó 2,9 milliárd ember csatlakoztatásához szükséges építőelemek rendelkezésre álljanak. Eltökélt szándékunk, hogy senki sem maradjon le” – mondta Houlin Zhao, az ITU főtitkára.

via – The Guardian

https://leet.hu/samsung/

×