A Sony mostanság több olyan szabadalmad is benyújtott, melyek nagyjából körvonalazhatják a japán játékgyáros jövőbeli terveit.

A PS Vita sikertelensége miatt a Sony nem szívesen vágna bele egy újabb kézikonzol gyártásába, annak ellenére sem, hogy a Nintendo Switch óriási sikereket könyvelhet el a hibrid masinájával, de hasonló sorsot jósolnak sokan a Valve próbálkozásának, a Steam Decknek.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne vetné meg újra a lábát a Sony a hordozható platformok piacán, csak ebben inkább a Microsoft példáját követné. Legalábbis erre utal a VGC által kiszúrt viszonylag frissen benyújtott Sony-s szabadalom, amely egészen konkrétan egy mobilokhoz tervezett felpattintható kontrollerről szól.

Nagy találmányt persze ne keressünk a dologban, ami a Razer Kishi DualShockos testvéreként azonosítható – vagyis középre megy a telefon, a két oldalon pedig a PlayStation kontrollerének dizájnjába kapaszkodhatunk játék közben. Ami más, hogy elvileg giroszkóp is került bele, így ha szeretnénk, akkor döntéssel is irányíthatjuk mondjuk a versenyjátékokat, bár ezt személy szerint inkább idegesítőnek, mintsem szórakoztatónak találom.

De mi ebben a Sony-nak a pláne?

Nos, elég valószínűtlennek tartom, hogy a Sony csak úgy beleszállna egy olyan piaci versenybe, ami már így is telített egy csomó kontrollerrel és egyéb megoldással. Legalábbis nem hiszem, hogy sokan csak azért szaladnának a boltokba, hogy DualShock mobilkontrollert vegyenek.

Ami sokak figyelmét elkerülhette, de csak most kezdhet körvonalazódni, hogy a Sony nem is olyan rég egy másik szabadalmat is benyújtott, ami történetesen a felhő alapú technológiájának a fejlesztését vetítette jó előre. A szabadalomból ugyan sok minden nem derül ki,  de elméletileg a Sony egy olyan megoldáson dolgozik, amivel kevesebb hardverigénnyel jobb képminőséget tudjanak arra alkalmas eszközökre streamelni.

Ugyan nem teljesen tisztázott, hogy ezt a PS Now szolgáltatás fejlesztésére, adott esetben mobilos kiterjesztésére használnák, de a Game Pass sikerét látva nem lepődnék mag rajta olyan nagyon. Ha pedig a feltételezésem igaz, akkor valamikor akár a mobilok képernyőjén is játszhatunk a Horizon, a God of War, vagy a The Last of Us sorozatok valamelyikével, nagyjából úgy, mint ahogyan most PC-n is tehetjük.

A Black Friday legkelendőbb konzolja nem a PS5, nem a Series X és nem a Switch lett

 

×