Kitudja lehet, hogy te lehetsz a következő James Bond a saját önmegsemmisítő adathordozóddal.

A filmekben látott önmegsemmisítő eszközök mindig mosolyt csaltak az ember arcára, hogy micsoda badarság az egész. Ám most egy orosz cég bejelentette, hogy egy olyan pendrive-ot fejlesztett, ami megakadályozza, hogy illetéktelen kezekbe kerüljön a tárolt adat. Méghozzá ezt elég drasztikus módon válik meg a tárolt adatoktól.

Ugyanis ez a pendrive képes felrobbanni, mint a filmekben.

 

A cég természetesen kijelentette, hogy a pendrive a felhasználókra semmilyen veszéllyel, illetve egészségügyi kockázattal nem jár, mivel a pendrive nem úgy robban fel, hogy a fél szobát is viszi magával. A „robbanótölteteket” a PCB memória chipjeibe rejtették el.

Ezek a töltetek épp elegendő erővel bírnak, hogy az áramköröket tönkre tegyék, de ahhoz nem, hogy a pendrive-on kívül bármi féle sérülést okozzanak. Tudom most sokan csalódtatok, hogy nem egy nukleáris töltet van elrejtve egy kis hordozható eszközben, de azért lássuk be, nehezen lehetne piacra dobni egy olyan tech terméket, ami képes testi sérülést okozni.

Az eszköz különleges funkciójához még egy számitógépre sincs szükség, mivel a pendrive rendelkezik egy belső akkumulátorral, szóval külső energiaforrás nélkül is képes felrobbanni. Szóval elég csak egy gombot megnyomni és az adatok máris törlődtek.

Azonban nem esett szó arról, hogy mi történik, ha nincs megnyomva a gomb képes-e az adattározó másodlagos megsemmisítésre, ha a felhasználónak nem volt ideje megnyomni a gombot? Ez egy nagyon fontos kérdés, mivel a Rostec ezt a kütyüt kormányzati ügynökségeknek és nagyvállalatoknak készítette.

Az orosz cég azt is hozzátette, hogy a pendrive egyelőre még nem áll készen a piacra kerülésre, mivel rengeteg tesztre van szükség. Főleg olyan külső behatásokat kell megvizsgálniuk, mint a fizikai és a hőmérsékleti, hogy a pendrive kibírja a szélsőséges körülményeket is. Hiszen a pendrive lényege, hogy az adatok akkor tűnjenek el, ha a gombot megnyomjuk rajta nem akkor, ha esetleg leesik, vagy túl hideg van.

Ezt olvastad már?

Megéri vagy felejtős? – Ennyibe fájnak most a legütősebb használt videókártyák

×