Egyre nagyobb problémát jelent a kriptovaluta-bányászok növekvő energiaigénye, ami már olyan kriptobarát kormányokat is korlátozásokra késztet, mint Kazahsztán.

A Kínából száműzött kriptovaluta-bányászok elsődleges célpontja között Amerika mellett Kazahsztán szerepelt, ahol Texashoz hasonlóan tárt karokkal várta őket a kormányzat. Arra azonban aligha készültek fel, hogy igen hamar áramkimaradásokat fog okozni a roppant energiaigényes tevékenységük, amely következtében máris szabályozásokat kell bevezessen az egyébként bányászbarát kazah vezetés – írta a The Verge.

A Financial Times szerint a múlt hónapban három kiemelten fontos széntüzelésű erőművet kellett vészhelyzet miatt leállítani az országban, amit az energiahálózat rendkívüli túlterhelése okozott. Az FT úgy becsüli, hogy mindezt a Kínából áttelepített 87.849 bányászeszköz kontójára lehet írni, melyek 8 százalékkal növelték meg Kazahsztán áramigényét.

A Kazahsztáni Villamosenergia-hálózatot Üzemeltető Vállalat (KEGOC) szerint a terhelést az illegális kriptovaluta-bányászok okozzák, akik egyes mérések szerint 1200 megawattot szipolyoznak el törvénytelenül az elektromos hálózatából. Ezért az áramkimaradások enyhítése érdekében a KEGOC 50 hivatalosan is bejegyzett bányászat fogyasztásának adagolását és fogyasztásának korlátozását kezdeményezi.

Itt azonban még nem állnak meg, 2022-től kezdődően ugyanis fizetésre kötelezi a bányászatokat a kormány, ami azt jelenti, hogy kilowattóránként 1 kazahsztáni tengét, vagyis 0,0023 dollárt kell fizetniük. Ezzel a kormány elméletben meg tudja majd különböztetni a legális és az illegális tevékenységeket, illetve segít enyhíteni az energiahiányon is, amelyet most az orosz illetőségű energiavállalattal, az Inter RAO-val pótol a téli hónapokban.

A kriptopénzekkel kapcsolatos energetikai problémák nem állnak meg Kazahsztán határain. Iránban például év elején négy hónapra be kellett tiltani a kriptobányászatot, mert akkora áramkimaradásokat okoztak. Eközben a kriptobányászok tömegesen költöznek a velük barátságos Texasba, ami azért is lehet majd problémás, mert az elektromos hálózat nem igen van megfelelően kiépítve, és még ilyen terhelés nélkül is nehéz fenntartani a energiahálózatot. 2021 elején, a legnagyobb texasi fagyban például akkora áramkimaradás volt, hogy több ezren haltak meg miatta.

STOP Bitcoin? – Betiltanák Európában az energiaigényes kriptobányászatot

 

×