Egy újabb kutatás arra világít rá, hogy egyáltalán nem baj, ha sokat játszunk videojátékokkal, mert az jó hatással lehet a mentális egészségünkre. Főleg, ha az a játék egy FPS.

Játszani nem csak jó, de egyre inkább úgy tűnik, hogy hasznos is, és kifejezetten jó hatással tud lenni az ember mentális egészségére. Ezzel a területtel pedig egyre többen kezdenek foglalkozni, ugyanis a koronavírus-járvány nyomán nagyon sokan fordultak a bezártság elől a videojátékok világa felé, amely tökéletes támaszt nyújtott ebben a különösen megterhelő időszakban.

A brit Opinium Mental Health and Gaming – nem reprezentatív – kutatása, amely a játékoknak a játékosok mentális jólétére gyakorolt hatását vizsgálja például rámutatott arra, hogy öt játékosból háromnak kifejezetten pozitív hatással van a játék a mentális egészségére. Sőt, azok, akik több időt töltenek videojátékkal egy nap/héten, kiegyensúlyozottabbak a mindennapokban, mivel jobb a mentális állapotuk.

Akik egy 0-tól 10-es skálán 0-3 pontra értékelték a mentális egészségüket, átlagosan 8,2 órát játszanak egy héten, és körülbelül 8500 forintot költenek játékokra egy hónapban. Akik viszont 9-10-re pontozták a mentális állapotukat egy héten 9,4 óránál is többet töltenek videojátékokkal, melyekre több, mint 10.000 forintot is elköltenek egy hónapban.

A kérdezett játékosok közel fele, 48%-a válaszolta azt, hogy a játék segít a stressz csökkentésében,  47%-uk szerint pedig ez egy módja annak, hogy elmeneküljenek a „való világból” és eltereljék a figyelmüket.

Az életből való menekülési forma a rosszabb mentális egészségi állapotú játékosok körében kiemelkedő arányban jellemző válasz volt, ötből hárman (60%) mondták azt, hogy azért játszanak, hogy elmeneküljenek a valódi problémáik elől. Ez az arány a 4-6-os csoportban 51%-ra, a 7-8-as csoportban 47%-ra, a 9-10-es csoportban pedig mindössze 38%-ra csökken.

A játékosok 54 százaléka azt mondta, hogy azért játszik videojátékokkal, hogy aktívan tartsa az elméjét, míg 45%-uk szerint a játék segít nekik elvonatkoztatni a mindennapi gondoktól. A kutatásban résztvevő játékosok 46 százaléka a videojátékok világában elfogadottabbnak érzi magát.

Az Opinium kutatása arra is rámutatott, hogy a jobb mentális állapotban lévők között a legnépszerűbb műfaj az FPS (42%), amit követnek az egyéb akciójátékok, mint például a TPS. Akik rosszabb mentális állapotról nyilatkoztak többet játszanak nyugisabb, jellemzően puzzle játékokkal (56%), de a szimulátorokkal is inkább ez a réteg tölti inkább az idejét (43%).

„A Covid-19 érzelmi hatása és a vele járó életkorlátozások miatt a mentális egészségre való összpontosítás még soha nem volt olyan elterjedt és fontos, mint ma. Ennek eredményeképpen sokan újraértékelik saját mentális jólétüket, és megvizsgálják, hogyan lehetne javítani rajta. Ezzel párhuzamosan a teljes „játékos populáció” 63%-kal nőtt a lockdown* alatt, ami egybeesik a következő generációs játékplatformok megjelenésével, valamint az esportok és az online streaming rohamosan növekvő népszerűségével. Ezt szem előtt tartva biztató, hogy úgy tűnik, ez pozitív hatással van a játékosokra.” – mondta az Opinium Research egyik vezető kutatója, Cameron Hatter.

Egy AI szerint így néznének ki Magyarország nagyvárosai egy steampunk világban

 

×