Hamarosan nem csak egy álom a légi taxizás, aminek ötletével egyre több nagyvárosban foglalkoznak mint a jövő közlekedési formája.

A légi- és földi közlekedésre egyaránt alkalmas hibrid, illetve a helyből felszállni képes pilóta nélküli – drónra hasonlító – járművek fejlesztése az elmúlt években különös mód erőre kapott, amivel egyre több és nagyobb vállalatok kezdenek el foglalkozni. Ahhoz azonban, hogy a földről pillanatok alatt a magasba emelkedni képes járművek ténylegesen is elterjedhessenek elengedhetetlen a kormányzatok nyitottsága és támogatása, általuk pedig egy ennek megfelelő infrastruktúra kialakítása.

Ennek lehet az egyik úttörője a francia főváros, Párizs, ahol hamarosan megkezdődnek a később városon belül is bevezetésre kerülő repülő közlekedés tesztelései. Mindezt egyelőre civilek nem fogják tudni kipróbálni, ugyanis most még csak városon kívül egy tesztpályán demózzák a járműveket, melyeket élesben leghamarabb 2024-ben a párizsi olimpia alatt használhatnak majd taxizásra.

A tervek szerint az első olimpiai útvonal a Párizs-Charles de Gaulle és Le Bourget repülőtereket kötné össze, a másodikon pedig két párizsi előváros között szállítaná a vállalkozó szellemű utasokat a pilóta nélküli légi taxi. Az első helyszín azonban nem Párizs lesz, ahol ilyen módon is eljuthatunk A-ból B-be, hanem London, ahol elvileg már 2022-ben lehetőség nyílik az embereknek az utazás ezen forradalmi formájához.

A repülő taxizás tesztelését Jean-Baptiste Djebbari francia közlekedési miniszter jelentette be a tesztpálya felavatásán csütörtökön, ahol elmondta, hogy már minden adott számukra arra, hogy sikerre vigyék a jövő közlekedését (partnerségek, innováció, tesztterület, szabályozás, finanszírozás), már csak valóra kell váltani. A projektben többek között a Volocopter GmbH, az Airbus SE, a Vertical Aerospace Group Ltd és a Lilium NV repüléstechnikai cégek vesznek részt.

A fejünk felett repked egy autó! – Magyarországhoz nagyon közel tesztelik az AirCart

 

×