Tóth Viktor nem sajnálta az időt arra, hogy patkányokat 11 hét alatt arra képezzen ki, hogy azok lealázzák a démonokat a Doomban.

Elon Musk jóvoltából láttunk már olyat, hogy egy majom aggyal irányít videojátékot. De nem kell messzire menni ahhoz, hogy lenyűgöző technológiai újdonságokat lássunk, ami köthető valamilyen szinten a videojátékokhoz. Ha még sosem láttál olyan patkányt, ami Doomozik, akkor érdemes megnézned az alábbi videót.

Egy magyar neuromérnök, Tóth Viktor patkányokat tanított meg a Doom II módosított változatával játszani.

 

Ehhez Viktor egy külön eszközparkot épített, és cukrozott vízzel jutalmazta a patkányokat, akik egy nagyobb labdán mozogtak. Ha a rágcsálók a kívánt mozgást hajtották végre, jutalomként kapták a cukrozott vizet. A patkányok egyébként egy kiváló ívelt monitoron láthatták a játékot, mivel a látómezejük kisebb. A patkányok megtanulták, hogy hogyan játszanak helyesen, vagyis ne menjenek falnak és ne lőjenek feleslegesen, mint a barmok.

Mindez azt bizonyítja, hogy az állatokat képesek vagyunk komplex feladatok ellátására utasítani, ha úgy tetszik megtanítani, programozni. Erről bővebben a kísérlet angol nyelvű leírásában olvashatsz. Gratulálunk Viktornak az eredményhez!

Ezt olvastad már?

2022-ben jöhet az Apple AR-szemüvege, ami olyan erős lesz, mint egy PC

 

 

×