A britek mostantól nagyon durván megbüntetik azokat a gyártókat, akik piszok egyszerű jelszavakat állítanak be alapértelmezettként a termékeiken.

A világban egyre nagyobb problémát jelent, hogy sokan gyenge jelszavakat használnak. Ez persze maximum egyéni probléma szokott lenni, hiszen ha valakinek a netbankjának és/vagy a közösségi profiljainak ‘123456’, esetleg a ‘jelszó123’ a jelszava, az leginkább magára vessen, ha pikkpakk feltörik.

Akkor azonban már más a helyzet, ha bizonyos készülékeket alapértelmezettként ilyen bot egyszerű jelszavakkal látnak el és árulnak, ugyanis a statisztikák szerint a felhasználók többsége ezeket nem változtatja meg. Emiatt pedig a brit kormány a héten egy olyan törvényjavaslatot fogadott el, amely értelmében csillagászati összegekre bírságolhatják azokat a cégeket, akik a fentiekhez hasonló nem túl acélos alapértelmezett jelszavakat állítanak be bármilyen eladásra kínált internet elérésére képes eszközön.

Az új törvény továbbá azt is előírja, hogy a gyártók érthetően és pontosan kell tájékoztassák a vásárlókat arról, hogy mettől-meddig és milyen módon biztosítják számukra a biztonsági frissítéseket, illetve megfelelően kell kommunikálniuk az esetleges biztonsági réseket, sebezhetőséget stb. egy kifejezetten erre létrehozott csatornán.

Hogy a gyártók a gyakorlatban tényleg ne mismásolják el az új rendelkezést, egy teljesen új ellenőrző szervet hoznak létre, amely kifejezetten ezt fogja vizsgálni. Annál a vállalatnál pedig, ahol szabálysértést állapítanak meg, vagyis nem megfelelő, gyenge, úgy pedig könnyen feltörhető jelszót állítanak be a gyártósorról legördült eszközökön,

azt akár 10 millió fontra, forintra átszámolva 4 milliárd forintra is büntethetik. 

123456, jelszó – Ezek voltak 2021 legrosszabb jelszavai, amiket millióan használtak

 

×