Az ASUS TUF H1 is végre megszabadult a vezetékektől.

Az ASUS TUF termékeit senkinek nem kell bemutatni, a tesztben szereplő vezetéknélküli fejhallgató is egy létező modellre épült. Öröm látni, hogy egyre több wireless gaming headset kúszik le a 30 ezer forintos kategóriába, nem is olyan rég az ilyen felszereltségű modellek jóval drágábban kerültek a boltok polcaira. Nézzük is, hogy mit tud az ASUS TUF Gaming H1 Wireless!

Doboz és alapadatok

  • Frekvencia tartomány: 20 – 20000 Hz
  • Hangszóró átmérő: 40 mm
  • Impedancia: 60 Ohm
  • Kapcsolódási technológia: Vezetéknélküli
  • Kompatibilitás: PC; Okostelefon, PS4, PS5, Nintendo Switch
  • Mikrofon elhelyezés: Fejhallgatón, nem lecsatlakoztatható
  • Súly: 295g
  • Sztereó kivitel, virtuális 7.1 hangzás
  • Töltés: USB Type-C

A csomagolás nem tartogat túl nagy meglepetéseket, egy átlagos kartondobozban érkezik hozzánk a fejhallgató, a belsejében sem találunk műanyagot, itt is egyszerű papír tartóelemek rejtik a fejhallgatót és a tartozékokat. A doboz designja magáért beszél, látszik, hogy foglalkozott vele az ASUS marketingcsapata, egyből felismered bármelyik terméküket a polcokon. A dobozban az alábbi tartozékokat találjuk majd:

  • A TUF Gaming H1 Wireless fejhallgató
  • USB-C csatlakozású vevőeszköz
  • USB-C | USB-A adapter
  • USB-C kábel a töltéshez

A fejhallgató

A dizájn itt sem formabontó, de ez nem meglepő, hiszen a vezetékes változatot már régóta megtalálhatjuk a boltok polcain. Anyaghasználatát tekintve szinte kizárólag műanyag elemekkel találkozunk, ám ezek minőségére nem lehet panaszunk. Ennek hála a fejhallgató 300 gramm alatti súllyal rendelkezik, így az arra érzékenyebb felhasználók sem fognak panaszkodni, hogy túl nehéz lenne a H1 Wireless.

Suspension Headband

A fejpánt hosszát nem állíthatjuk külön, ám ennek ellenére is kényelmes volt több órás használat során is. Nem véletlenül, hiszen a szokásos párnázott megoldások helyett a fejpánt egy „Suspension Headband” névre keresztelt megoldás kapott. Ez gyakorlatilag egy szövetszíj, mely flexibilis és segít eloszlatni a fejhallgató fejünkre gyakorolt nyomását. Kicsit szkeptikus voltam ezzel kapcsolatban, de tényleg működő dologról beszélhetünk. A fülpárnák minőségére és kialakítására sem lehet panasz, szemüveggel sem okozott semmilyen kellemetlenséget a fejhallgató viselése. A mikrofon rögzített, így nem csatolhatjuk le a fejhallgatóról.

Kezelőszervek

A fejhallgatón találhatjuk a kezelőszerveket és az USB-C csatlakozást is. Bekapcsoló gomb, hangerőszabályzás és mikrofon mute gomb, kell ennél több? Ezen kívül egy LED fényt is kapunk, mely visszajelzésre szolgál a fejhallgató éppen aktuális állapotáról.

Hang

Ahogy a fenti specifikációból már kiderült, két 40 mm átmérőjű, 60 Ohmos hangszóró teljesít szolgálatot az ASUS vezetéknélküli headsetében. Jól hangzik, de vajon élesben is sikerült bizonyítania? Megmondom őszintén, kellemes meglepetést okozott a fejhallgató. Játékokban hozta a kötelezőt alapbeállításokon, de zenére sem lehetett rá panasz. Értelemszerűen helyén kell kezelni a dolgot, ez nem egy több százezres audiofil fejhallgató méregdrága erősítőkkel és DAC rendszerrel. Karakterisztikája „V” alakú, melyet rengeteg felhasználó preferál, kicsit emeltek a mélyek és a magas hangok. Ha szereted a basszust, akkor nem fogsz csalódni.

Mikrofon

 

 

A kábeltől való megszabadulás legnagyobb „hátránya” a Wireless fejhallgatóknál, hogy a mikrofon kicsit lemarad vezetékes társaikhoz képest. Nem kell azonban csüggedni, a H1 Wireless in-game kommunikációhoz és Discord (-TeamSpeak és Discord tanúsítványokkal is rendelkezik a fejhallgató, így szerencsére ez nem volt meglepő-) beszélgetéshez is kellemesen használható volt, podcastet vagy streamet azonban nem feltétlenül éri meg rá építeni, ahogy egyik ilyen fejesre sem. Kategóriáján (Wireless, 40 ezer alatt) belül(!) teljesen átlagos a mikrofon, ebben a technológiában ennyi van. Amit még felróhatunk neki, hogy kicsit talán túlságosan is felveszi a levegővétel és ehhez hasonló történések hangját, de ennyi baj legyen.

Szoftver

Szerencsére itt sem spórolt semmit a gyártó, a ROG Armory Crate segítségével még jobban személyre szabhatjuk a fejhallgató beállításait. Állíthatunk manuális EQ-t, de a cég által előre definiált felhasználási módokat is kipróbálhatjuk. Itt kapcsolhatjuk ki/be a virtuális 7.1 hangzást, illetve itt babrálhatunk a mikrofon beállításaival is. Ezen a felületen tájékozódhatunk az akkumulátor töltöttségi szintjéről is, ám ezt később a tálcán is megtehetjük a program ikonjára kattintva, nem kell mindig megnyitni a teljes szoftvert. A fejhallgató bedugását követően egy felugró ablak el is lát minket egy linkkel a szoftverhez, ezért jár a piros pont.

Verdikt

Az ASUS TUF H1 Wireless képében egy kellemes fejhallgatót kapunk, főleg ha figyelembe vesszük az árát (~30-33 ezer forint) is. Néhány felhasználónál biztos kiesik a teljesen műanyag felépítés miatt, pedig ettől a konstrukciótól sem kell feltétlenül félni, a fejpánt kialakítása pedig meglepően jó döntés volt. A használat során nem tapasztaltunk szakadásokat vagy csúszásokat a hangban, így a vezetéknélküli technológiája is jelesre vizsgázott. Az ASUS mérnökei 15 órás hardcore használatot ígértek, ezt nagyjából sikerült is tartania a fülesnek. Öröm látni, hogy egy év alatt szinte fél áron vásárolhatunk meg teljesen korrekt Wireless headseteket, többé nem a 45-60 ezres kategória kiváltsága ez a funkció.

Összefoglalás

Pehelysúlyú szabadság? – ASUS TUF H1 Wireless gamer fejhallgató teszt


Szerzői értékelés

8

Ha megszabadulnál a fejhallgatód kábeleitől, de nem költenéd rá egy fél autó árát a fejhallgatóra, akkor remek választás lehet az ASUS TUF H1 Wireless. Egyedül talán a teljesen műanyag felépítés tántoríthat el néhány potenciális felhasználót, pedig egyáltalán nincs mitől félniük.

Lag-mentes 2.4 GHz hangátvitel

Kényelmes hosszú távon is

A specifikációnak megfelelő üzemidő (~15 óra)

Jó anyaghasználat

Kellemes hangzás

Type-C csatlakozás a töltéshez

Univerzális adapter – Type-C  csatlakoztatás mobiltelefonhoz, a többi hardverhez pedig átalakítóval USB-A-n

Kellemes árcédula

Korrekt szoftver

Nincs Bluetooth vagy 3.5mm-es Jack csatlakozás

Közepes, átlagos mikrofon

Műanyag felépítés

Olvasói értékelés

0

×