Nem biztos, hogy mindig megéri az a pár ezer forint spórolás.

Az elmúlt időszakban több bejegyzésünk is készült az ünnepi vásárlásokkal kapcsolatban. Ezekben kifejtettük kicsit jobban az elállási joggal kapcsolatos kérdéseket, de érintettük a Black Fridayt övező félinformációkat is. A kommentekben és a bejegyzésekben is felmerült többször a külföldi rendelés lehetősége, ám pár tényleg nagyon durva akción kívül nem biztos, hogy megéri elpártolni a hazai webshopoktól, üzletektől.

Miért vásároljunk hazai webáruházból?

Nincsenek kommunikációs próblémák

Egy ideális világban az eladó és a vevő is tud legalább alap szinten kommunikálni angolul, ám a valóság sajnos ennél árnyaltabb képet mutat. Könnyen előfordulhat, hogy egy német vagy épp francia webshoppal sem tudjuk teljesen megértetni magunkat, nem is feltétlenül a saját hibánkból. Itthon ezzel már nincs probléma, telefonon és e-mailben is bátran kereshetjük a boltokat, de a legtöbbjük már Facebookon is meglehetősen aktív. Bátran érdeklődhetünk vagy intézhetjük ügyeinket, nem kell törődnünk a nyelvi korlátokkal.

Olcsó szállítás, sokszor ingyenes visszaküldés

A hazai webshopok másik nagy előnye, hogy a szállítást általában 1500 forint alatt megúszhatjuk. Ráadásul a sima futárszolgáltatások mellett temérdek alternatív mód is a rendelkezésünkre áll a különböző „boxok” és „pontok”-nak hála. Az elállási jogunk gyakorlása esetén pedig rengeteg alkalommal ingyenes futárt küldenek a webshopok vagy a fenti alternatív megoldások segítségével kell visszajuttatnunk az eladóhoz. Külföldi rendelések esetén a szállítás is jelentősen drágább, illetve bár gyakorolhatjuk EU-n belül is az elállási jogunkat, a nemzetközi csomagok feladása nem olcsó. Ennek árát csak a sikeres jóváhagyás után kapjuk vissza, ha valamiért nem fogadják el az elállásunkat, akkor buktuk az összeget.

Boltok és kiállítótermek

A nagy áruházak szinte mindegyike rendelkezik boltokkal és kiállítótermekkel szerte az országban, de a kisebb webshopoknál is fel van tüntetve legalább egy telephely. Ezeknek köszönhetően megvásárlás előtt is kipróbálhatjuk a termékeket. Illetve bármilyen ügyintézést intézhetünk személyesen is az esetek nagy részében, a felhasználók egy nem elhanyagolható része még mindig ezt a módot preferálja.

Ársávos garancia

Drágább termékek esetén is rengeteg külföldi webáruház csak 1, maximum 2 év garanciát ad. Magyarországon 2021-től pedig ársávok alapján kötelezik a webáruházakat, boltokat bizonyos idejű jótállás teljesítésére:

  • 10-100 ezer forint között 1 év
  • 100 ezer és 250 ezer forint között 2 év
  • 250 ezer forint felett 3 év

Ez sem elhanyagolható tényező, az a pár forint spórolás nem biztos, hogy megéri az elvesztett +1/2 év garanciát, nem igaz?

Megbízható boltok szűrése

Leet.hu visszajelzések az egyik gyűjtőoldalon

Kétségtelen, hogy még mindig létezik egy-két kétséges hátterű bolt, de a gyűjtőoldalaknak (Árukereső vagy épp Google) köszönhetően a boltokról is találhatunk értékeléseket, visszajelzéseket magyar nyelven is. Ezek alapján pedig sokkal könnyebben eldönthetjük, hogy mely boltok mellett tegyük le a voksunkat, külföldi áruházak esetében ez nem mindig egyértelmű, ráadásul néha az értékeléseket sem értjük teljes mértékben.

Állandóan a webshopokat bújod? – Mutasd meg, hogy mennyire vagy felkészült vásárló

×