Az oroszok már nem a spájzban, hanem a világűrben vannak, méghozzá hamarosan saját műholdas internettel.

Az, hogy Oroszország is dolgozik a saját műholdas internetén már nem egy mai hír, hiszen az orosz elnök, Vlagyimir Putyin először 2018-ban beszélt a világűrből az anyaföldre érkező internet programjáról, a Szferáról, amely hasonlóan fog működni, mint Elon Musk műholdas megoldása.

Eddig azonban nem tudhattuk, hogy mindez pontosan mikorra valósulhat meg, ez változott meg hétfőn a TASZSZ hírügynökség beszámolójával. Az ügynökségnek a Roszkoszmosz első embere, Dmitrij Rogozi nyilatkozott, aki elárulta, hogy 2024-ben tervezik hivatalosan is elindítani az orosz űrinternetet, melyre 7 milliárd rubelt, mintegy 31 milliárd forintot fordít az orosz állam.

A Szkif nevezetű internetes műholdat 2022-ben tervezik fellőni, amit 2023-ban követhet az internet továbbításáért felelős Marafon űrszerkezetet. Ha pedig minden a terveik szerint alakul, akkor 2024-ben már 600 orosz kommunikációs és távérzékelő műhold fog a fejünk felett keringeni.

Arról azonban nem szól a fáma, hogy pontosan milyen késleltetéssel és sebességgel számolhatnak az orosz űrinternetre befizetők, ahogyan arról sem tudni még sokat, hogy mennyibe fog kerülni és hol lesz elérhető. Ezek a problémák jelenleg Elon Musk Starlinkjének is fejtörést okoznak, amely értékei egyelőre még enm közelítik meg a földi megoldásokét.

via – MTI

×