Nem elég, hogy a videókártyákért folyik a harc, most már a processzorokra is rávetik magukat a kriptobányászok.

Jelenleg szinte lehetetlen megtalálni videókártyák némelyikét, mivel a folyamatos chiphiány, a soha nem látott mértékű kereslet befolyásolja a kínálatot. Ha esetleg találunk is videókártyát raktáron az ára miatt lehet, hogy kétszer, ha nem többször meggondoljuk, hogy megvásároljuk e, vagy várjunk hátha stabilizálódik a piac.

Ám sajnos egy új kriptopénz, a „Raptoreum” felemelkedése miatt ugyanezek a problémák az AMD CPU-k elérhetőségét is érinthetik.

Az AMD Ryzen 9 3000 és 5000 processzorai a legjobb chipek közé tartoznak a kriptopénz bányászatához, mivel a 64 MB L3 gyorsítótárral rendelkező processzorok képesek a Raptoreum bányászati módszer által megkövetelt munkamennyiségek kezelésére.

A Ryzen 9 5900X a legjobb játékprocesszorok közé tartozik, amelyeket manapság egy játék-PC-be be lehet illeszteni, és a bányászok megnövekedett kereslete miatt a processzor elérhetősége már csökkenhet, az ára pedig az egekbe szökhet, más AMD Ryzen 9-es chipekkel együtt.

Ami még rosszabb, hogy a jövőre érkező Zen 4 Ryzen 6000 komponensek még nagyobb mértékben érintettek lehetnek, mivel a hírek szerint 192 MB L3 gyorsítótárral rendelkeznek majd.

Mind az AMD, mind az Intel nem vezetett be semmilyen bányászati teljesítménykorlátozást a CPU-kon vagy GPU-kon, és mindkét vállalat kijelentette, hogy nincs erre vonatkozó közvetlen tervük. Eközben a kriptobányászok továbbra is új módszereket keresnek az Nvidia által az RTX 3000 GPU-kon bevezetett lite hash rate rate (LHR) korlátozók megkerülésére, némi sikerrel.

Jó hírek érkeznek – Tökéletesen működik az LHR szériás Nvidia kártyák bányászást gátló algoritmusa

Valószínű, hogy a zöld csapat ugyanezt az LHR-korlátozó technológiát fogja átvinni a közelgő RTX 4000 GPU-kra, de még nem tudni, hogy a pletykák szerint a játékteljesítmény érdemben átültethető-e a kártyák bányászati képességeire.

Elég szomorú, hogy a bányászok most már a processzorokat is megcélozták.

×