Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Sony hivatalosan is készül az egyedi cserélhető PlayStation 5 borításokkal, amit most le is védetett.

A PlayStation 5 megjelenésekor, amikor egyre-másra jöttek a ‘teardown’ szétszerelős videók már gyaníthattuk, hogy a Sony dizájnerei nem csak az SSD beszerelése miatt döntöttek a könnyen lepattintható és cserélhető külső borítás mellett.

Sok nem is kellett, hogy az internet népe nekiálljon a saját egyedi PS5 borítások tervezgetésének, sőt, alig néhány héttel a 2020 novemberi megjelenést követően még egy cég is megalakult kifejezetten erre a célra. Mindeközben persze a Sony sem tétlenkedett, és néhány adás-vételt követően jogi úton lelőttek minden olyan próbálkozást, amely ilyen egyedi műanyag darabokat értékesít a konzoljához.

Ebből pedig egyenesen következett az a feltételezés, hogy bizony hamarosan jönnek a hivatalos, Sony-féle PS5 borítások. Nos, erre most tulajdonképpen már mérget is vehetünk, a japán játékgyáros ugyanis az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalán keresztül levédette az újgenerációs konzoljának az előlapjait.

Ez azt jelenti, hogy mostantól – kereskedelmi indíttatásból – senki más nem készíthet egyedi fedlapokat a PlayStation 5 konzolhoz az anyavállalaton kívül. 

Képek a szabadalmi dokumentumból

Persze fontos kiemelni, hogy mindez még nem garancia arra, hogy tényleg ez az ok húzódhat meg a háttérben. Mindenesetre egészen furcsa, ahogyan a Sony tűzzel-vassal harcol az egyedi borításokat készítő csapatok ellen, majd aztán jogilag is levédeti a komplett formatervet.

Számomra például egyáltalán nem kérdéses, hogy lesznek-e ilyen egyedi lapok, avagy sem, a kérdés csupán az, hogy azokat milyen formában lehet majd beszerezni. Ugyanis már korábban is volt példa az egyedi borítású konzolokra, azokat viszont kizárólag speciális csomagban a konzollal együtt lehetett beszerezni.

Vagyis a levédetés attól is megvédi a Sony-t, hogy az ilyen csomagokban kínált borításokat harmadik fél egyszerűen ne másolhassa le, és kínálja azokat olcsóbban a konzol nélkül. Persze még így is lehet a borításoknak egy „használt” piaca, az azonban ilyen formában nem lenne a Sony kárára, hiszen ahhoz, hogy azokat tovább lehessen értékesíteni előbb meg kell venni az általuk kínált kiadást.

Borítókép: Retro Licker – Instagram

×