A Google Play Store egyelőre biztonságban, de aki a Huawei boltjából is töltött le játékot, az mindenképpen ellenőrizze a fertőzött alkalmazások listáját.

A Dr. Web kiberbiztonsági szakemberei bukkantak rá az „Android.Cynos.7.origin” néven futó Androidos készülékeket megfertőző trójai adathalász vírusra, amely a Cynos malware egy módosított változata.

Ezt a vírust kifejezetten szenzitív felhasználói adatok megszerzésére, prémium SMS-es szolgáltatásokra való feliratkozásra és más egyéb kártékony programok háttérben történő telepítésére készítették, és igen könnyen integrálhatóak elsőre ártalmatlannak tűnő alkalmazásokba, játékokba.

A portál szerint eddig 9,3 millió készüléken lehet ott a vírus, melyet 190 különböző játékkal terjesztettek szét. 

A vírust a Huawei AppGallery boltjában azonosították, és kizárólag manuálisan távolítható el – a Google Play Store-ban egyelőre nem bukkant még fel (vagy nem tudnak még róla). Az újonnan azonosított trójait ezúttal kifejezetten játékokkal terjesztették, melyek között találunk szimulátorokat, stratégiákat, akciójátékokat, platformereket és  kalandjátékokat is, amik elsőre teljesen ártalmatlan és valódi játékoknak tűnnek.

A teljes 190 játékot felvonultató listát EZEN a linken lehet megnézni, ha bármelyik telepítve van a készülékedre, azt azonnal töröld -> manuálisan.

 

×