Észak-Korában véresen komolyan veszik a csempészetet, főleg ha az áru olyan kapitalista országokból érkezik, mint Amerika vagy Dél-Korea.

Kivégzőosztag elé állítanak egy diákot Észak-Koreában, amiért Kínából hazajövet a szigorúan elzárt országba pendrive-ra másolva  becsempészte a Netflix dél-koreai gyártású sikersorozatát, a Squid Game-et – írta meg forrásaira hivatkozva a Radio Free Asia.

A fiatal csempészen túl még hét másik diáktársát tartóztattak le; egyiküket, amiért megvásárolt tőle egy pendrive-ot életfogytiglani börtönre ítéltek, hatot pedig öt év kényszermunkára ítéltek azért, mert megnéztek egy-egy részt a sorozatból. Itt azonban még nem álltak meg, ugyanis az iskola igazgatóját és néhány tanárt is elbocsátottak, akiket állítólag szénbányákba száműztek.

A forrás szerint a diákok büntetése az első alkalom, hogy a kormány a „gondolkodás és kultúra felszámolásáról” szóló, nemrég elfogadott törvényt kiskorúakat érintő ügyben alkalmazza. A tavaly meghozott törvény szerint a kapitalista országokból, különösen Dél-Koreából és az Egyesült Államokból származó média nézése, birtoklása vagy terjesztése azonnali halálbüntetést von maga után.

Az eset az RFA forrása szerint itt még közel sem ért véget, mivel az észak-koreai Központi Bizottság mindenkit felelősségre fog vonni, akiket akár csak érintőlegesen is, de kapcsolatba lehet hozni valahogy a csempészettel. A beszámolók szerint a helyi lakosság retteg, véres retorziókra számítanak.

×