Nem ördögtől való módszer ez sem.

Ha manapság videókártyát szeretne venni az átlag felhasználó, nem sok opciója van. Az egyik az, hogy végig vár hosszú hónapokat egy-egy gyártó vagy bolt listáján a barátságosabb árért cserébe. Míg a másik értelemszerűen az marad, hogy akár 200%-os MSRP árat kifizetve is, de megvásárolja valamelyik webshopban a kívánt kártyát.

Létezhet egy harmadik út is?

Nem kell félteni a felhasználókat, ha egy kis leleményességről van szó, így alternatív megoldásokat is számba vetettek az elmúlt időszakban. Ez egy kicsit körülményesebb az előző kettőnél és nem is minden esetben garantált a siker, de ha megfelelő körültekintéssel, tapasztalattal és türelemmel állunk neki, akkor akár még siker is koronázhatja a „hadműveletet”.

Mit is kell pontosan csinálnunk, merülhet fel a kérdés. A válasz pedig az, hogy előre összeállított PC-k után kell vadásznunk az interneten, hátha olyan akcióba szaladunk bele, ahol a gép többi komponense eladása után a videókártyánk kedvezményes áron marad a zsebünkben. Angol nyelvterületen ezt „Shuck” szlenggel illetik, így ha legközelebb belefutunk, már nem lesz ismeretlen kifejezés ez sem.

Mennyit takaríthatunk meg?

Természetesen ezt előre nem tudjuk megmondani, hiszen ez nagyban függ az adott webáruház és bolt ajánlataitól és a videókártyák aktuális árától is. A tomshardware csapata szerencsére megtette a számolást helyettünk, értelemszerűen egy kinti gép árát figyelembe véve. Nézzük is, hogy mi jött ki eredményül!

Egy akciós Dell gépet választottak ki a példa alanyául, melyben egy RTX 3060 videókártyát találhatnak a vásárlók. Ezért a konstrukcióért 999 dollárt kért el a cég pár nappal ezelőtt. A PC többi komponense a középkategóriát képviseli: i5-11400, 8GB, 1TB merevlemez és a szokásos körítés, ház, alaplap, táp. Operációs rendszer is jár a gép mellé, így ezt is nyugodtan beleszámolhatjuk. Ha ezeket összeadjuk, akkor olyan 450 dollárnyi összeg jön ki, melyet a teljes árból levonva megkapjuk a videókártyánk árát, ebben az esetben 550 dollárt.

Így is sokkal több, mint az MSRP ár? Természetesen! Ám érdemes belekalkulálni, hogy Ebay-en, Amazonon 750 és 900 dollár környékén mennek ezek a kártyák, így egész jó vásárt csinált az, aki megvásárolta a fenti számítógépet. Ebben az esetben 200-300 dollárt, azaz akár 100 ezer forintot is megtakaríthatott a vevő, mely már számottevő összeg lehet további fejlesztésekre, akár megtartjuk a gépet, akár túladunk rajta.

Több buktatója is van

Sajnos a fenti módszer sem tökéletes, hiszen több problémába is beleütközhetünk. Ezekben a gépekben legtöbbször az alsó- és középkategóriás kártyák kapnak helyet, sokszor az egyventilátoros, melegedésre jobban hajlamos modellekkel találkozhatunk. Sokszor a garanciát csak egyben lehet érvényesíteni, így ha eladjuk a gép többi részét, akkor mi is és a vevő is 0 garanciával izgulhat azon, hogy ne menjen tönkre valami a gépben. A harmadik pedig az, hogy meg kell találnunk a megfelelő vevőt, mely hetekbe, de szélsőséges esetben akár hónapokba is belekerülhet.

Megéri?

 

Ha van egy kis szabadidőnk az aktuális ajánlatok átböngészésére és tisztában vagyunk a hardverek reális (használt)piaci áraival, akkor mindenképp érdemes lehet megpróbálni ezt az utat is. Az elmúlt hetekben több kellemes hazai ajánlat is felbukkant különböző fórumokon, így nem csak külföldön lehetséges kiaknázni ezt a módszert. Ám, ahogy a fenti Linus Tech Tips videóban is látható, tényleg alapos utánajárás után érdemes csak belefognunk, mert az elsőre jónak tűnő ajánlatok sem feltétlenül lesznek azok a végére.

Te hogy állsz a videókártya vásárlással?

Már a processzorok is? – Az új kriptovaluta miatt elfogyhatnak az AMD procik

×