A Gyűrűk Ura alapján készült kriptovalutát jóval hamarabb dobták bele abba a bizonyos vulkánba.

Ismered a JRR Tokent, igaz? A helyzet az, hogy eredetileg készült volna egy kriptovaluta, amely a Gyűrűk Ura szerzőjének nevéhez köthető, és az volt a célja, hogy „az egyetlen coin legyen mind felett”. Sajnos nem volt szerencséje a kitalálónak, ugyanis Tolkien jogi képviselője szépen leállította. A Tolkien Estate az a jogi testület, amely J. R. R. Tolkien angol író tulajdonát kezeli, beleértve a legtöbb mű szerzői jogát.

Érdekesség, hogy a kriptovalutát még Billy Boyd színész is jóváhagyta, aki Peregrin „Pippin” Tookot alakítja a filmekben. Bár ez nem sokat segített a rajongók meggyőzésében, hogy csatlakozzanak hozzá. Ennek oka talán a kriptovaluták értékingadozása, vagy az, hogy a könyvek témája ellentmond a kriptovaluta fogalmának.

 

A kriptovaluták ezen túl nagy hatással vannak a környezetre. Egy év eleji elemzés szerint a bitcoin évente 36,95 megatonna szén-dioxidot termel, ami nagyjából megegyezik Új-Zéland éves kibocsátásával. Nem beszélve arról, hogy a bányászok szépen felvásárolják az amúgy is nehezen kapható videokártyákat.

A JRR Token nevű kriptovalutának tehát nem volt szerencséje: a Tolkien Estate panaszt nyújtott be az alkotók ellen a Szellemi Tulajdon Világszervezetének – írja a Financial Times. Az alkotók jogászai viszont azzal érveltek, hogy a „token” egy általános kifejezés, ezért nem sért semmilyen szellemi tulajdont.

A testület végül arra a következtetésre jutott, hogy a névválasztás szándékos volt, mivel egyértelmű, hogy az alkotók „tudatában vannak Tolkien műveinek”, és hogy „egy weboldalt hoztak létre, hogy felhasználják a művek hírnevét”. A JRRToken.com domain név már a jogkezelő tulajdonában van, és minden JRR Tokenre való hivatkozást töröltek a netről.

Ezeket az akciókat láttad már?

Akciófigyelő | 9 zseniális játékot ad ingyen az Amazon, a legjobb Need for Speed is köztük

 

×