A Microsoft hosszú hónapok elé néz majd.

Sokan már a Windows 11 megjelenése óta használják a Microsoft új operációs rendszerét. Ahogy azt sejteni lehetett, nem lett hibátlan, ám szerencsére ezek olyan bugok, hibák és funkciók, melyeket az elkövetkezendő 6-12 hónapban simán kijavíthat majd a cég. Linus Tech Tips csatornája össze is szedte ezek közül a 11 legidegesítőbb hibajelenséget, melyeket első napos felhasználóként csak megerősíteni tudok.

Lejárt tanúsítványok és egyéb amatőr hibák

Érthetetlen módon, rengeteg felhasználónál nem működik, működött megfelelően az érintőképernyő, emoji panel vagy épp a Képmetsző alkalmazás. Sajnos a Microsoft hibája volt, hiszen egy lejárt tanúsítvány okozta a jelenséget, bár a Képmetszőt nem sikerült teljesen megjavítani azóta sem.

Szinte elkerülhetetlen az online fiók

Szinte lehetetlen új vagy létező Microsoft fiók nélkül nekikezdeni egy Windows telepítésnek, hiszen rákényszeríti a felhasználóra az „online” bejelentkezést. Jó módszer lehet ennek kikerülésére internet nélkül telepíteni az OS-t, ám így is előfordul, hogy az operációs rendszer önálló életre kel és a következő bejelentkezésnél már kényszerít minket a fiók elkészítésére. Ahogy Linus is fogalmazott, az adatainkkal fizetünk az „ingyenes” frissítésért.

Driver visszaállítások ok nélkül

A Windows Update ezúttal sem kegyes a drivereinkhez, könnyedén előfordulhat, hogy akár különösebb ok nélkül is egy régebbi, potenciálisan rosszabb illesztőprogramot varázsol fel a gépünkre. Mindenképp érdemes ezt ellenőrizni az eszközkezelőben és a gyártótól letölteni a megfelelő drivereket.

Döcögő Windows Update

Több felhasználónál is véletlenszerű fagyások jönnek elő a Windows Intéző használata közben. Mivel a program a Windows egyik alap alkalmazása és szinte minden PC felhasználó rákényszerül a használatára, ezért különösen kellemetlen ez mindenkinek. Szerencsére vannak már erre is alternatívák:

Gyorsabbak, szebbek, okosabbak – Öt alternatíva, ha lecserélnéd a Windows beépített intézőjét

Időjárás a tálcán

A Windows 10 nem is olyan régen implementálta azt a funkciót, hogy néhány alapvető információt is láthatunk a tálcán. Ilyen például az időjárás, bár a hasznossága megkérdőjelezhető, de úgy tűnik, hogy a Windows 11-nél el is vetették ezt a fejlesztést. Nem sok értelme volt ennek, igaz?

Egyéb tálcaproblémák

Rengeteg alap funkció nem kapott helyet a Windows 11 tálcáján. Amit biztosan mindenki észrevett, hogy a tálcán már nem tudunk jobb klikkelni egy gyors Feladatkezelő eléréséhez, egyedül a beállításait érjük el így. Ezen kívül az óra el(nem)helyezése is zavaró lehet többmonitoros felhasználásnál, játék közben a másodlagos monitoron nem láthatjuk ezt az alap információt, alt-tabolni kell hozzá.

Játék és teljesítményproblémák

Az nem titok, hogy a Windows 11 megjelenése után nagy gondban voltak az AMD felhasználók, hiszen jelentős teljesítménybeli hátrányt szenvedtek el a Ryzen processzorok. Ezt hamar javította a Microsoft, de Intel gépeken sem tökéletes élmény, Linus-ék is rengeteg fagyással találkoztak.

Méretezés

A Windows lehetőséget ad az ablakok és UI elemek Scaling/DPI méretezésére. Ez főképp kisebb méretű, de nagy felbontású kijelzőknél szokás bekapcsolni, hiszen enélkül nagyon aprók lennének a megjelenített információk. Ez sem tökéletes Windows 11-ben, van, hogy még monitoronként is eltérő Scaling értékekkel jeleníti meg az ablakokat az operációs rendszer.

Windows 10 -> 11 frissítés egyszerűen? Nem úgy van az…

Windows 10-ről papíron probléma nélkül frissíthetünk az új verzióra, mintha csak egy mezei javítócsomag lenne. Sok felhasználónál azonban nem működik a gyári frissítő megfelelően. A szerencséseknek el sem indul, míg másoknál csak később jelez hibát, amikor már nincs is sok esélyünk megmenteni a régi Windows-t. Ennek ellenére / ezért is a tiszta telepítés mindig is egy jobb út lesz, persze a megfelelő áldozatokat bevállalva.

Overflow ikonok

A Microsoft a Személyre szapás menüben implementált egy hasznos funkciót, mely az Overflow (Túlcsordulás) nevet viseli. Itt megadhatjuk, hogy mely alkalmazások ikonjai ne tűnjenek el a tálcán, a jobb alsó részből. Ez papíron nagyon jól hangzik, ám a valóság azt mutatja, hogy sokszor ezek az ikonok nem csinálnak semmit, hiába kattintunk rájuk.

Felhasználói felület

Az, hogy az új felhasználói felület kinek mennyire tetszik az teljesen szubjektív dolog. Ám a designváltás több, nem várt hibát is magával hozott. Ennek egyik legjobb példája az ablakok átméretezésének nehézsége, melyet az új és kerekített ablaksarkok okoznak. Ezen kívül rengeteg funkció előhozása is bonyolultabbá vált, teljesen felesleges módon. A Microsoftnak lesz még itt is dolga rendesen.

Keresés

A Windows 10 keresője meglehetősen jóra sikerült. Hamar jöttek a találatok, akár programra, akár fájlra kerestünk rá. Windows 11-ben a Microsoft valamiért rengeteg alkalommal a webes keresést helyezi előnybe a helyi találatokkal szemben. Jó megoldás lenne Linus-ék szerint, ha lehetne manuálisan priorizálni, hogy helyi vagy internetes találatokat dobjon fel először a menü.

Ti milyen operációs rendszert használtok? 

Ezt olvastad már?

Microsoft: “Az emberek imádják a Windows 11-et”

https://leet.hu/termek/glorious-pc-gaming-race-model-o-wireless-matt/

×