2024-ben két gyártószalaggal bővül az eddigi felhozatal.

Pat Gelsinger, az Intel új vezérigazgatója nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy visszaállítsa a cég piacvezető státuszát a félvezetőgyártók szegmensében. Ráadásul ez manapság már nem csak a PC-k piacát jelenti, ide tartoznak az okosórák, a mobiltelefonok és szinte mindegy egyes kütyü, ami valamilyen formában a világhálóra csatlakozik.

Ennek első állomása a pár hete megérkezett Alder Lake széria, melyben több újdonság is debütált az Intel műhelyéből. Egyrészt ez az első 10 nanométeres gyártástechnológián készülő asztali processzorcsaládjuk, másrészt bekerült az Intel Hybrid névre keresztelt funkció is. Nagy vonalakban ez azt takarja, hogy az erős, fő magokat néhány szerényebb teljesítményű egység támogatja a mindennapi műveletek során. Ez az operációs rendszer megfelelő együttműködése esetén nagy ütőkártya lehet majd az Intel kezében. Az Intel felvázolta a jövőbeli terveit is:

  • A következő állomás az Intel 4, mely a jelenlegi Intel 7-et váltja és legalább 20%-os teljesítménynövekedést ígér majd. Ezt használja a kék óriáscég a 2022-ben gyártásra kerülő és 2023-ban érkező Meteor Lake processzorokban is. Az Intel 4 lesz az első olyan Intel széria, melyben a TSMC/Samsung féle technológia (EUV – Extreme Ultraviolet) is felhasználásra került a kisebb tranzisztorméret elérése érdekében.
  • Az Intel 3 2023 második felében érkezhet majd, 18%-nyi teljesítményt rápakolva az Intel 4-re.
  • Az Intel 20A 2024-ben debütálhat már és ez ismét hatalmas ugrás lesz. A kék óriás fejleszteni fogja a tranzisztorok felépítését és a energiaellátásukat is átdolgozzák.
  • Az Intel a 18A névre hallgató gyártástechnológiát 2025-ben startoltatja majd el, de ezzel kapcsolatban nem tettek közre teljesítményadatokat.

Az A betű a gyártástechnológiák nevében az „ångströmre” utal. Egy ångström körülbelül egy hidrogén atom átmérője, 10 angstrom tesz ki egy nanométert (10 Å = 1 nm).

Nézzünk be egy kicsit a gyárba!

 

 

Az Intel Fab 42-re hallgató gyártósora Arizona államban kap helyet, Chandler városában. Több mint 12000 alkalmazott dolgozik a cég processzorain, de további 3000 alkalmazottat vár szeretettel a kék óriás, hiszen a képen is látható üres területre épül majd a Fab 52 és Fab 62 névre hallgató egység, ahol 2024-től kezdődően indulhat meg az új chipek gyártása.

Ha az Intel mindent meg tud valósítani, amit ígér, akkor bizony ismét komoly harcok lehetnek a gamer felhasználókért a két nagy óriás között. Ez pedig csak jól jön nekünk, hiszen így komoly ár- és erőversenyre készülhetünk. 

Ezt olvastad már?

Budget gamerek figyelem! – Érkeznek az AMD belépőszintű RDNA2 kártyái

https://leet.hu/termek/glorious-pc-gaming-race-model-o-wireless-matt/

×