Úgy tűnik, valóban kimondható, hogy a következő generáció lett a PlayStation 5.

A Wirednek adott nemrégiben adott interjújában Mark Cerny, a PlayStation 5 tervezője elmondta, hogy a fejlesztőknek szerényebb kéréseik voltak a tárolókkal kapcsolatban. A legtöbb fejlesztő olyan SSD-t szeretett volna a PS5-ben, amely legalább 1 GB/mp olvasási sebességet tudott volna elérni, de a Sony-nak más tervei voltak az ultragyors SSD-technológiával.

A PS5 valójában a fejlesztők által kért teljesítménycél ötszörösét nyújtja a fejlesztők által kért teljesítménycélnak, akár 5,5 GB/mp sebességgel a tömörítetlen adatok esetében.

A tömörített adatok 9,9 GB/mp sebességgel olvashatók a PS5-ben használt hatékony Kraken tömörítési technológiának köszönhetően.

„A fejlesztők legalább egy gigabájt/másodperc olvasási sebességű NVMe SSD-t kértek. Ezt lekönyveltük, és úgy döntöttünk, hogy talán 5x vagy 10x ekkora sebességre hajtunk. Mindig jó, ha van egy magasabb cél lebeg előttünk” – mondta Cerny.

A Sony nem állt meg itt. Összefogtak a Marvell-lel, hogy egy testreszabott 12 csatornás memóriavezérlőt készítsenek, amely az adatok kezelésével segíti a sebesség felturbózását. A PS5 egy egyedi Marvell Titania 2 flashvezérlőt használ PCIe 4.0-n keresztül a csúcskategóriás sebességek eléréséhez.

A PS5 SSD adatai

  • Interfész – PCIe 4.0
  • Kapacitás – 825 GB (667 GB használható)
  • Sebesség – 5,5 GB/mp tömörítetlen adatátvitel, 9 GB/mp tömörítve
  • Flash – Kioxia/Toshiba Memory TH58LJT0T24BA4M 96 rétegű TLC 3D BiCS flash memória (nem megerősített)
  • Memóriavezérlő – Egyedi 12 csatornás memóriavezérlő, Marvell Titania 2

Leálltak a Tesla szerverei – Sokan még beszállni sem tudnak a Teslájukba

Érdemes megnézni az interjút, ha érdekel, hogyan is készült a PlayStation 5.

×