Az AMD hamarosan piacra dobhatja a Navi 24 alapú, alacsony árkategóriás Radeon RX 6500XT és RX 6400 kártyákat.

A japán @KOMACHI_ENSAKA kiszivárogtató azt állítja, hogy felfedezte az első, még be nem jelentett Radeon RX 6000 videókártyák listáját.

Egy sor tweetsorozatban KOMACHI arról számol be, hogy vannak olyan listázások, amelyek Radeon RX 6500XT és RX 6400 SKU-kat tartalmaznak 4 GB GDDR6 memóriával.

Azt nem tisztázza, hogy hol találhatók ezek a listázások (például webáruház vagy a gyártó weboldala). Egy ilyen állítás azonban azt jelentené, hogy az AMD első RDNA2 GPU-jai 8 GB-nál kisebb memóriakapacitással rendelkeznek (RX 6600XT).

Mindkét SKU a pletykák szerint a Navi 24 GPU-val is rendelkezik, a belépő szintű grafikus processzorral, amelyet hosszú időn keresztül számos kiszivárgásban említettek. Ez a GPU akár 16 Compute Unit-ot is tartalmazhat majd, összesen 1024 Stream Processzorral, ami a Navi 23 magjainak 50%-a.

Ez semmiképp sem egy megfelelő tripla AAA-s játékhoz tervezett GPU, de alkalmi játékhoz vagy esport játékokhoz ésszerű választás lehet. Valójában a Navi 24-nek sokkal népszerűbbnek kellene lennie a laptopoknál. Az RX 6500XT és az RX 6400 konfigurációi egyelőre nem ismertek, de feltételezhető, hogy az előbbi a GPU teljes megvalósítását tartalmazza, míg az utóbbi egy lecsökkentett változat lesz.

A Navi 24 GPU már korábban is megjelent Linux patchekben „Beige Goby” kódnéven. A processzor a pletykák szerint 64 bites memóriabusszal és akár 4 GB GDDR6-os memóriakonfigurációval rendelkezik majd, mint amilyet KOMACHI is említett.

Az AMD a Navi 24 GPU-t a laptopokba szánt új Ryzen 6000-es sorozat mellett jövő év januárjában szeretné bevezetni. Az NVIDIA ezzel szemben a GeForce RTX 3050 SKU-król szóló számos kiszivárgás ellenére eddig nem adta ki a GA107 GPU-ra épülő asztali játékra szánt videókártyát.

Úgy látszik mindkét cég szeretne nyitni az „átlagos” gamerek felé is.

https://leet.hu/termek/glorious-pc-gaming-race-model-o-wireless-matt/
Forrás: VideoCardZ

×