A folyamatos chiphiány következtében úgy tűnik, a memóriák kapcsán is egyre nagyobb áremelkedéssel és hiánnyal kell számolnunk.

Nagyon durva évei lehettek azoknak, akik mostanában akartak teljesen új gépet építeni, vagy éppen új videokártyát venni. A folyamatos készlethiány, a haszonlesők és a kriptobányászok miatt ez vagy lehetetlen volt, vagy nagyon mélyen a zsebbe kellett nyúlni. Az Intel és az Nvidia vezérigazgatói szerint pedig ez még 2022-ben is állandó probléma lesz. A chiphiány következtében úgy tűnik, hogy szép lassan mindenre kiterjed a dolog, beleértve a memóriákat is.

Az Intel új Alder Lake processzorai az első olyan asztali processzorok, amelyek támogatják a DDR5 RAM-ot, de egyes hírek szerint, aki a gamer PC-jét ilyen CPU-kkal szeretné frissíteni,

nehezen fog találni memóriát hozzá.

Úgy tűnik, hogy a hiány okát a DDR5 RAM-on lévő PMIC (energiagazdálkodási integrált áramkör) okozza. Míg a PMIC chipeket a korábbi memória-szabványokon használták, a DDR5 az energiagazdálkodást az alaplapról magára a memóriamodulra helyezi, amihez az alkatrész új verziójára van szükség.

Tovább rontja a helyzetet, hogy a DDR5 memóriában használt PMIC chip ára tízszer magasabb, mint a DDR4 chip, és a beszerzés ideje legalább 35 hét. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg hatalmas lesz a készlethiány és az ár a DDR5 memóriáknál.

Szerencsére a DDR4 továbbra is nagyon gyors, és minden AMD és Intel processzor támogatja. Ha azonban a gaming PC-d az új Alder Lake termékcsaláddal építed fel, érdemes megbizonyosodnia arról, hogy alaplapja támogatja-e a DDR4-et.

Ezt a sztorit vágod? Nyugdíjas hölgynek mentette meg az életét egy Apple Watch

Nyugdíjas hölgynek mentette meg az életét egy Apple Watch

 

 

https://leet.hu/termek/glorious-pc-gaming-race-model-o-wireless-matt/

×