A világ legelső YouTube videója alatt fakadt ki a platform egyik alapítója, és mondta el a véleményét a dislike-gomb számlálójának eltüntetéséről.

A Google a napokban jelentette be, hogy hamarosan minden felhasználó elől elrejtik a nemtetszést kifejező dislike-gomb számlálóját. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ugyan a gomb és a funkciója megmarad, de azt, hogy hányan nyomtak rá rajtunk kívül már nem fogjuk megtudni.

Mindezt a YouTube egyik szakembere belsős kutatásokkal indokolta, melyek alapján állítólag megállapították, hogy a számláló eltüntetése csak jó hatással lehet a platformra és a tartalomgyártókra, mivel a legtöbben amúgy is csak visszaélnek vele. Nos, ezekkel a kutatásokkal igen sok és egyre több videós vitatkozik, mondván, hogy ennek nem csak káros hatása lesz a tartalmakra nézve, de erősen megnyírbálja a véleményalkotás szabadságát.

Ezen a véleményen van a videómegosztó egyik társalapítója, Jawed Karim is, aki szerint a dislike-gomb a YouTube egyik alapköve és emiatt létezhetnek igazán kiemelkedő tartalmak. A dislike ugyanis nem elsősorban a tartalomgyártók, hanem a nézők számára készült, akik a like-dislike gombokkal jelezhetik egymásnak, hogy egy-egy videót mire tartanak.

A véleményét az alapító egészen stílusosan osztotta meg. Jawed volt ugyanis az, aki 2005-ben feltöltötte a platform legelső videóját, azt, amiben az állatkertben 19 másodpercig beszél az elefántok menő ormányáról. Ennek az internettörténelmi videónak a leírásába csempészte bele a dislike-számlálóról alkotott véleményét, amit alább olvashattok magyarul, de nem árulok el nagy titkot, hogy ezt a döntést a YouTube hanyatlásának nevezte.

 

Matt Koval bejelentését látva a dislike eltávolításáról, azt gondoltam, hogy valami nem stimmel.
A kimondott szavai nem passzoltak a szemével. A videó Jeremiah Denton admirális 1966-ban adott interjújára emlékeztetett. Soha nem láttam még annál kevésbé lelkes, vonakodóbb bejelentést valamiről, aminek nagyszerűnek kellene lennie.

A dislike-ok eltávolítását konfliktusmentesen az alkotók számára jó dolognak nem mondhatja egy olyan személy, aki a „YouTube alkotói összekötője” címet viseli. Ezt onnan tudjuk, hogy egyetlen olyan YouTube-videós sincs, aki szerint a nemtetszések eltávolítása jó ötlet lenne – sem a YouTube, sem az alkotók számára.

Miért vezetné be a YouTube ezt az általánosan ellenszenves változtatást? Van rá oka, de nem jó, és nem is olyan, amit nyilvánosságra hoznának. Ehelyett különböző tanulmányokra fognak hivatkozni, olyanokra, amelyek nyilvánvalóan ellentmondanak minden YouTuber józan eszének.

A rossz tartalmak egyszerű és gyors azonosításának lehetősége alapvető jellemzője egy olyan platformnak, ahol a felhasználók generálnak tartalmat. Hogy miért? Mert nem minden felhasználó által kreált tartalom jó. De nem is lehet az. Valójában a legtöbbjük nem jó, ami rendben is van. Az elképzelés sosem az volt, hogy minden tartalomnak jónak kell lennie, hanem az, hogy a tartalmak áradata között vannak nagyszerű alkotások, amelyek csak arra várnak, hogy felfedezzük őket. Ahhoz pedig, hogy ez megtörténjen, a kevésbé jó dolgoknak a lehető leggyorsabban a háttérbe kell szorulniuk.

A folyamat működik és neve is van: a tömegek bölcsessége. A folyamat akkor törik meg, amikor a platform beavatkozik. Ekkor a platform óhatatlanul hanyatlásnak indul. A YouTube olyan hellyé akar válni, ahol minden középszerű? Mert semmi sem lehet nagyszerű, ha semmi sem rossz. Az üzleti életben csak egy dolog fontosabb, mint a „Csináld jobbá”. Ez pedig a „Ne baszd el”.

https://leet.hu/?s=STEELBUNGEE&post_type=product

×