Nosika pedofil-botrányát követően egy újabb magyar videóst vádoltak meg azzal, hogy visszaél a fiatal rajongói naivitásával és befolyásolhatóságával, és manipulálással vetkőzésre kényszeríti őket.

Az, hogy valaki egy sokak által nézett és követett népszerű tartalomgyártó, még nem jelenti egyenesen azt, hogy egy erkölcsös, feddhetetlen hátterű ember. Erre sajnos egyre több a szemléltető példa, és mivel a gyerekek évről évre egyre korábban kezdenek el okoseszközöket használni, különösen fontos, hogy tisztában legyünk vele, hogy kiket követnek, néznek és csinálnak az online térben.

És itt elsősorban nem feltétlenül az álhírek terjedését, a tartalmak hitelességének ellenőrzését értem, hanem azt, hogy néhány népszerűségre szert tevő tartalomgyártó rendre szeret visszaélni a nézői rajongásával, jóhiszeműségével, vagy akár a fiatal gyermeki naivitásával, hiszékenységével. Ezt láthattuk korábban a pedofil-botrányba keveredett, azóta pedig teljesen eltűnt Nosikával, és pontosan ez történik most egy másik több tízezres feliratkozóval bíró youtuberrel is.

November 16-án az esti órákban egy PAXEL nevű videós feltöltötte a videóját „Az erkölcstelen magyar videós, aki visszaél a hatalmával” címen, így jutottunk el az esetről először beszámoló Manninhoz. A videósok egészen hajmeresztő pedofil-történettel álltak elő, melyben egy youtuber gusztustalanul visszaél az őt körülvevő gyermeki rajongással, amit állítólag azonnal jelentettek a rendőrségnek, a terhelő bizonyítékokat pedig eljuttatták a portálunkhoz is.

Ezeken a videós és képes bizonyítékokon azt láthatjuk, hogy egy iRon Channel nevű felhasználó társával egy azonos nevű Discord-szerveren, egy arra elkülönített privát „szobában” egy 13 éves lányt manipulál, fenyeget, hogy végül levetkőzzön neki.

Érdemes tudni, hogy ugyanezen a néven találunk egy 127.000 feliratkozóval rendelkező magyar Youtube csatornát is, melyhez szorosan köthető a megnevezett Discord-szerver, ahol a videós nevével vetkőztették és fotózták a gyerekeket. Ez utóbbit azért is érdemes kiemelni, mert a bizonyítékokon látható fiatal lányról készült screenshotokat azonnal osztották is körbe, amit ugyancsak láthatunk a videókon.

Sőt, a Discord-szerveren PAXEL és Mannin elmondása szerint működött egy kifejezetten pornós szoba is, ahol ilyen és ehhez hasonló tartalmakat osztanak meg egymással, sőt, egyikben maga a videós is látható, ahol aktust imitáló mozdulatokat végez egy szexbábuval. Ez pedig már csak azért is különösen aggasztó, mert Mannin szerint erre a szerverre életkor megjelölésével, illetve igazolvány bemutatásával lehet bejutni, így vissza lehet követni, hogy a tagok jelentős része 10-13 éves nézőkből áll.

Az áldozathibáztatás elkerülése miatt fontos kiemelni, hogy a lánynak láthatólag semmi ilyesmi nem jutott az eszébe, csupán a kedvenc videósával szeretett volna beszélni, még egy rajzot is mutatott neki, amit számára készített. Mivel a lány az iRon Channel nevű felhasználó többszöri „unszolására” sem volt hajlandó mutogatni magát,

ekkor kezdődött a fenyegetés, úgy pedig a manipulálás. 

A lányt az ilyenkor szokásos mondatokkal kezdték zsarolni, vagyis hogy ha nem mutatja meg magát a kamerának, akkor soha többé nem fog beszélni a kedvencével (vagy az annak hitt pedofillal), aztán többször elkezdtek hangosan visszaszámolni, ezzel is nyomás alá helyezve, majd megtörve a fiatal és naiv kislányt.

A videósok elmondása szerint azonnal a hatóságok tudomására juttatták az ügyet, a rend éber őrei viszont annyiban letudták a dolgot, hogy ez sajnos nem elég ahhoz, hogy nyomozást indítsanak. Igaz, ha a képes és videós bizonyítékokkal alátámasztott pedofil-gyanús eset nem elég, akkor vajon mi lehet az?

A hatóságok tétlensége viszont ugyancsak emlékeztet egy közelmúltbéli esetre, ahol szintén fiatal kislányok meztelen képeit osztogatták körbe teljesen nyilvánosan Twitteren. Akkor szintén a közösség vette kezelésbe az ügyet, rendőrségi nyomozás legjobb tudomásunk szerint abban az ügyben sem indult.

Fontos megemlíteni, hogy az iRon Channel nevű felhasználó végig eltorzított hangon beszélt a videóhívásban, így nem állapítható meg minden kétséget kizáróan, hogy az valóban a népszerű videós lett volna. Mindenesetre több jel arra mutat, hogy egy újabb magyar tartalomgyártó él vissza a fiatal, gyermekkorú nézői befolyásolhatóságával.

https://youtu.be/2q1CtOX8MuE

 

SZEMÉREMSÉRTÉS BTK. 205.

205. § (1) Aki magát nemi vágyának felkeltése vagy kielégítése céljából más előtt szeméremsértő módon mutogatja, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki nemi vágyának felkeltése vagy kielégítése céljából tizennegyedik életévét be nem töltött személy előtt szeméremsértő magatartást tanúsít, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(3) Ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki mással szemben olyan szeméremsértő magatartást tanúsít, amely a sértett emberi méltóságát sérti.

Kitiltás

206. § Gyermekprostitúció kihasználása, prostitúció elősegítése, kitartottság és szeméremsértés elkövetőjével szemben kitiltásnak is helye van.

SZEXUÁLIS KÉNYSZERÍTÉS BTK. 196.

196. § (1) Aki mást szexuális cselekményre vagy annak eltűrésére kényszerít, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki a szexuális kényszerítést

a) tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére,

b) a hozzátartozója, vagy nevelése, felügyelete, gondozása, gyógykezelése alatt álló személy sérelmére, illetve a sértettel kapcsolatban fennálló egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyával visszaélve követi el.

(3) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a szexuális kényszerítést tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére követik el.

Szexuális kényszerítés Btk. 196. § alapesete:

Btk. 196. § (1) Aki mást szexuális cselekményre vagy annak eltűrésére kényszerít, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A tényállással védett jogi tárgy a szexuális önrendelkezés, a nemi szabadság, a cselekményt 2013. július 1. napjától rendeli büntetni a törvény.

Elkövetési magatartás: szexuális cselekményre vagy annak eltűrésére kényszerítés.

Szexuális cselekménynek minősül a közösülés és minden súlyosan szeméremsértő cselekmény, amely a nemi vágy felkeltésére, fenntartására vagy kielégítésére alkalmas, vagy arra irányul. Büntetőjogi szempontból közösülésnek minősül, amikor külön nemű személyek nemi szervei külsőleg érintkeznek, vagyis a közösülés megállapításához – a biológiai közösülés fogalmától eltérően – nem szükséges a behatolás.

A cselekmény sértettje (passzív alanya) kizárólag tizenkettedik életévét betöltött személy lehet, ezen túl a passzív alany cselekvőképessége, illetve annak hiánya, vagy a passzív alany neme nincs kihatással a cselekmény megállapítására.

Ha valaki tizenkettedik életévét be nem töltött személlyel kényszer nélkül szexuális cselekményt végez vagy végeztet, annak cselekménye a szexuális erőszak bűntettének minősített esetét valósítja meg, [Btk. 197. § (2)] amelyet a törvény öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni.

A bűncselekmény kizárólag szándékosan követhető el. Alapesetének elkövetője (alanya) bárki lehet aki a tizennegyedik életévét betöltötte, kivéve azt a személyt, aki a sértettel (passzív alannyal) kapcsolati viszonyban áll (lásd a minősített eset). Mint ahogyan a sértett, úgy az elkövető neme is közömbös, vagyis hímnemű elkövetheti nőnemű vagy hímnemű sértett sérelmére, míg nőnemű elkövetheti hímnemű vagy nőnemű sértett sérelmére is.

Kényszerítés fogalmát a Btk. 195. §-a határozza meg, amely szerint „Aki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és ezzel jelentős érdeksérelmet okoz kényszerítést követ el.”

×