A kiadatlan Intel CPU-kat most már könnyedén meg lehet vásárolni az eBay-en.

Ami hetekig a kínai rajongói fórumok és feketepiacok területe volt, mostanra a népszerű nemzetközi aukciós oldalakra is átterjedt. Az Intel 12. generációs Core CPU-k illegális árusítása elérte az eBay-t, ahol gyakorlatilag bárki megvásárolhat mostantól egy Core i5-12400 processzormintát, de nagyon jó okunk van arra, hogy egyelőre ne vegyük meg.

Ez annak ellenére van így, hogy a Z690-es alaplapok már kaphatók. A legtöbbjük egyszerűen nem fog működni ezekkel a mérnökmintákkal.

Az Intel több ezer mérnöki és minősítési mintát küld partnereinek, például alaplap- vagy memóriagyártóknak, OEM/ODM-eknek, rendszerintegrátoroknak vagy akár OC mániásoknak. Ezeknek a mintáknak az a célja, hogy megtalálják azokat a hibákat, amelyeket a szilícium későbbi iterációival ki lehet javítani.

A korai, ES1 vagy ES2 (Engineering Sample 1/2) néven ismert szilíciumot a kiskereskedelmi forgalomban kapható Z690-es alaplapok jelenleg nem támogatják, mivel más mikrokódot igényelnek. Csak a Qualification Samples (QS) és a kiskereskedelmi CPU-k működhetnek ezekkel a lapkákkal.

A VideoCadZ információi szerint az Alder Lake CPU-k még ES3-as állapotban is elérhetőek voltak, ami nagyjából a QS mintáknak felelt meg. Úgy tűnik, hogy egyes BIOS-ok támogatni fogják ezeket a konkrét mintákat, amelyeket az Intel az elmúlt hónapokban terjesztett. Ezzel szemben az ES1 vagy ES2 minták, amelyeket gyakran több mint egy éve szállítottak, egyszerűen nem fognak működni.

Az eBay eladó állítólag egy Core i5-12400 CPU-t kínál, amelynek S-Spec kódja QXDY. Ez a kód nem egyezik a Comptoir Hardware által tesztelt minősítési mintával, amely QYHX. A QS ráadásul az újabb C0 szilíciumrevízióval rendelkezik, míg az ES2 (állítólag) B0-val érkezik.

Valójában viszonylag nagy különbség van a kettő között, például más a boost frekvencia: 4,4 GHz vs 4,0 GHz. Továbbá a QXDY minta más integrált GPU-val rendelkezik. A várt UHD 730-as grafikus helyett valójában HD 770-es grafikus processzorral érkezik. Más szóval, akár egy Intel Core i5-12600-as minta is lehetne, amely állítólag ilyen grafikával rendelkezik. Az egyes mérnöki minták hosszas és részletes leírása megtalálható a Zhuanlanon.

Egy korai mérnöki minta megvásárlása egyszerűen azt jelenti, hogy egy régebbi mikrokóddal/menedzsment vezérlővel rendelkező alaplap nélkül a CPU egyszerűen nem fog működni. Valójában pontosan ez történt a Linus Tech Tipsszel is, aki egy ES2-es Core i9-12900K mintát vásárolt, a processzor nem volt kompatibilis a tesztelt Z690-es alaplapokkal.

Néhány hónapon belül az eBay valószínűleg tele lesz további Alder Lake szilíciummal ellátott mérnöki mintákkal, de fontos megérteni, hogy ezekhez nem jár garancia, esetleges inkompatibilitási problémák és az Intel támogatása sem.

Gondolom, itthon nem nagyon vásárolunk ilyen processzorokat, de érdekes látni, hogy milyen háttere van az egésznek.

Ettől megborulsz – Minden idők legvadabb alaplapja lehet az MSI Z690 Godlike

 

https://leet.hu/?s=%22rx+6600%22&post_type=productforrás: VideoCardZ

×