Nem kell mindig a gyári alkalmazásokhoz ragaszkodni.

A Windows és persze más operációs rendszerek központi eleme az az alkalmazás, mely a fájlok megjelenítéséért, mappalistázásért és egyéb hasonló műveletekért felelős. A Microsoft ezt egyszerűen Windows Intézőnek hívja, míg Mac OS operációs rendszeren például Finder név alatt találhatjuk meg.

Nem titok, hogy a Microsoft pár kozmetikai változtatáson kívül nem igazán akar vagy mer hozzányúlni ehhez az alkalmazáshoz. Sokan már így is más alkalmazások használatára tértek át, melynek jó példája a Total Commander vagy hardcore felhasználóknál az „Midnight Commander” névre hallgató, nagyon letisztult alkalmazás. Az átlagfelhasználók azonban nem feltétlenül az egyszerűséget keresik csak, sokszor előfordul, hogy plusz funkciók miatt térnek át más fájl- és mappakezelő alkalmazásra.

Nézzünk is meg ezek közül 5 alternatívát!

Files

Első ránézésre a nyílt forráskódú alkalmazás nem sokban különbözik a Windows 11 beépítettjétől. Nem véletlenül, hiszen a fejlesztők direkt törekedtek arra, hogy tökéletesen beilleszkedjen a rendszer alapértelmezett felületébe, ne üssön el nagyon. Legnagyobb előnye, hogy támogatja a „füleket” is, így sokkal kényelmesebben használhatjuk fájlműveletre, mint a Microsoft beépített intézőjét.

RX Explorer

Azon felhasználók számára, akik szeretik minél jobban személyre szabni a programjaikat, kiváló választás lehet az RX Explorer.  Címkézhetjük is a fájljainkat segítségével, illetve egész komoly kép/videószerkesztő és konvertáló funkciókkal is megáldották a készítők. Az előnye egyben a hátránya is, hiszen a sok „felesleges” funkció miatt a betöltése meglehetősen lassú. Fizetős változat is elérhető belőle, 2.5 dollár kell kicsengetnünk olyan funkciókért, mint például a kiválasztott fájlok titkosítása.

One Commander

Ha egyszerre szeretnénk egy jól kinéző, de közben megfelelő funkciókkal ellátott alkalmazást, akkor jó helyen járunk. A fülek és a dark mode itt is alapfelszereltségnek számít. Ha nem a Microsoft Store kínálatából szerezzük be, akkor pedig teljesen Portable módban is tud működni, így bárhova magunkkal vihetjük és a gépünket sem szemeteli feleslegesen.  Nyolc dollárért itt is elérhető a „Pro” változat, mely bővebb konvertálási lehetőségeket és szkript futtatásokat ígér a vásárlók számára.

TagSpaces

Ha szereted a címkéket, akkor ez az ultimate alkalmazás számodra, bár pont emiatt nem is tudja teljes mértékben kiváltani a Windows Intézőt. Jó hír, hogy nem csak Windowsra, hanem Androidra, Linuxra és Mac OS operációs rendszerekre is feltelepítheted. Nem bízza magát az adott OS által legyártott indexképekre (thumbnail), így saját maga gyártja le azokat. 48 dollárt kell kicsengetnünk évente a Pro változatért, de olyan funkciókkal kárpótól, mint a GPS alapú geocímke vagy épp a mappák átszínezése. Kicsit soknak érezzük ezt az összeget, de az ingyenes változat mindenképp megér egy próbát.

XYplorer

A programból nem érhető el teljesen ingyenes változat, de a 30 napos próbaidő alatt megtapasztalhatjuk, hogy milyen egy teljesen fizetős fájl/mappakezelő. Sötét mód, érintőképernyőre optimalizált felület, mappánként eltérő UI elrendezés…és még sorolhatnánk. Aktív szkript-cserélő fórummal is rendelkezik, melyek bizonyos és gyakran ismétlődő fájlműveleteknél roppant hasznosak lehetnek.

Te Windows Intézőt használsz vagy valamilyen alternatív megoldást?

https://leet.hu/?s=%22rx+6600%22&post_type=product

×