Kiderült pontosan mennyi pénzt hajlandó kifizetni a tartalomgyártóknak az Instagram, hogy TikTok-szerű néhány másodperces videókat csináljanak. SPOILER: nagyon sokat.

A TikTok robbanásszerű sikere rendesen begyújtotta a berozsdásodott versenyszellemet a videó- és tartalommegosztó portálok piacán, amit jórészt addig a Facebook és a Youtube dominált. Az újdonságból pedig semmi pénzért nem maradna ki egyik nagyobb tech vállalat sem, ezért – ha nem is szolgamód, de – elkezdték lemásolni a rövid videók készítését lehetővé tevő funkciót.

Ez azonban önmagában nem volt elég ahhoz, hogy a fiatal felhasználók a TikTok helyett (vagy mellett) az Instagram, a Youtube vagy a Snapchat felületeire posztoljanak, ezért egy új jutalmazási bónuszrendszert hirdettek, amely keretében az alkotók pénz kereshetnek a tartalmaikkal.

Augusztus óta a YouTube például havonta akár 10.000 dollárt is hajlandó fizetni a népszerű videókért, a Snapchat múlt hónapban indította az 1000 és 25.000 dollárral kecsegtető Spotlight Challenges-t, a Facebook pedig 2022-ig 1 milliárd dolláros keretet különített el az Insta Reels jutalmazásokra.

Most pedig már azt is tudhatjuk, hogy pontosan mennyit lehet keresni az ilyen táncolós-tátogós néhány másodperces videókkal. SPOILER: Nagyon sokat.

A Business Insider és a TechCrunch jóvoltából egészen pontos számadatokat ismerhettünk meg az Instagram bónuszrendszeréről. A TC mutatott rá, hogy ha egy Insta Reels videó eléri, vagy meghaladja az 58,31 milliós megtekintést, azért nem kevesebb, mint 35.000 dolláros, mindegy 11,2 millió forintos kifizetés jár.

A Business Insider is hasonlóra jutott, szerintük a 283.000 Insta-követővel rendelkező Sam és Cori Werrellnek ajánlott fel a platform pontosan ugyanennyit, ahogyan a népszerű TikTokker Foster-Fell is egy 35.000 dolláros megkeresésről posztolt egy videót.

Ezek a számok viszont csak a legnagyobbakra vonatkoznak, a kisebb ún. „mikro-influencerek” ennél jóval alacsonyabb összeggel számolhatnak. Egy 50.000 követővel rendelkező influencer például csak 1000 dollárt kap 1,74 milliós megtekintéssel – ami azért nem feltétlenül egy rossz szám, tekintve, hogy 15 másodperces videókért jár.

Ami viszont érdekes, hogy óriási eltérések lehetnek a kifizetések között. Travis Hawley és Jackson Weimer két, egymástól teljesen függetlenül dolgozó mémkreátor, akik hasonló követőbázissal (129.000 és 115.000) rendelkeznek, a Reels megtekintésekért viszont nagyon eltérő összeget kapnak. Travis például 9,82 millió megtekintésre kap 5500 dollárt (1,7 milió forint), míg Jackson 9,28 millióért megtekintésért 8500 (2,7 millió forint) dollárt.

Magyar számokat ugyan nem tudunk, de a követőbázisok méreteivel számolva nagyjából lehetnek sejtéseink, hogy a hazai influencerek mekkora összegeket zsebelhetnek be néhány rövid videóért cserébe havonta. 

https://leet.hu/?s=%22rx+6600%22&post_type=product

×