Pár segédprogrammal és egy kis odafigyeléssel csodákat lehet tenni.

Ha a gépünk egyes komponenseinek illesztőprogramjait vesszük górcső alá, akkor hamar kiderülhet, hogy az alap (chipset, hálózati kártya stb.) driverek mellett a következő legfontosabb lépcső a videókártyánk illesztőprogramja. Nem véletlenül, hiszen nem csak a nagy teljesítményt igénylő, 3D játékoknál van szükségünk rá, hanem az asztal kirajzolásánál, az ablakok kezelésénél és gyakorlatilag mindennél amit látunk a monitoron.

Ezért elengedhetetlen, hogy megfelelő módon legyen telepítve, illetve eltávolítva az adott driver, mert komoly gondokat tud okozni egy hibásan installált csomag a gépünkön. Sajnos előfordulhat, hogy másoknál teljesen jól működő telepítő okoz galibát nálunk, de szerencsére létezik pár segédprogram melyeket lefuttatva hamar kizárhatjuk ezeket a lehetőségeket. Első körben egy univerzálisan alkalmazható eltávolító programot nézünk meg, míg a másik egy NVIDIA specifikus telepítőprogram lesz.

Kezdjünk is neki!

 

DDU letöltése és használata

Mindig érdemes a program legfrissebb verzióját letöltenünk. A Guru3D weboldalán, biztonságos és ellenőrzött módon tehetjük ezt meg a >IDE< kattintva. Windows 10/11 esetén ilyenkor érdemes lehet lecsatlakoztatni a gépünket a világhálóról, hiszen a Windows hajlamos az eltávolítás közben pótolni a drivert a Windows Update szolgáltatáson keresztül. A program elindításakor egy meglehetősen egyszerű, fapados felület köszönt vissza ránk, de nem is a kinézete miatt töltöttük le az alkalmazást.

A program figyelmeztet minket, hogy jobb lenne csökkentett módban futtatni. Természetesen ezt is megtehetjük, de az esetek nagy részében a tapasztalatok alapján ez a lépés kihagyható. Ezután érdemes az “Options” menübe bekukkantanunk és kipipálni a nyíllal jelölt opciókat is, ha valamilyen oknál fogva alapértelmezetten nem lennének.

A program jobb oldalán kiválaszthatjuk, hogy mely videókártya/grafikai egység gyártó drivereit szeretnék eltávolítani, a program egy szép logóval is jelzi ezt, így nehéz rosszat választani. Ráadásul alapesetben kiválóan fel is ismeri milyen hardverrel van dolga.

Ezután több lehetőség között is választhatunk, hogy milyen módon szeretnénk megszabadulni a driverektől. A Clean and Restart opció az alapértelmezett és a legajánlottabb módszer, a Clean and do NOT restartnál sajnos előfordulhatnak hibajelenségek. A Clean and shutdown opciót akkor érdemes kiválasztanunk, ha épp új videókártya beszerelése előtt állunk

NVCleanstall

A TechpowerUP munkatársai éppen ma startoltatták el a Windows 11-re is felkészített program 1.12.0-ás változatát, így gond nélkül használhatjuk a legújabb Microsoft operációs rendszeren is. A program azért felel, hogy minél tisztább módon tegyük fel a gépre az NVIDIA driverét, így jelentősen leszűkítve a hibajelenségek sorát. A programot >IDE< kattintva töltheted le, a használata gyerekjáték.

A programot elindítva a fenti képernyővel találkozhatunk. Itt 3 fő lehetőséget ajánl fel nekünk a program:

  • Feltelepíthetjük az általa legjobbnak ítélt drivert
  • Kiválaszthatunk egy tetszőleges verziószámú drivert
  • Ha szeretnénk, akkor a gépen található driver fájlokból is ki tud hozni valamit

Ha szeretnénk, akkor a programot fel is telepíthetjük a gépre, illetve az alsó opciót bepipálva még ellenőrzi is nekünk az elérhető driverfrissítéseket. A második oldal lesz nekünk a lényeg.

Itt személyre szabhatjuk, hogy az adott drivercsomagból mely komponensek kerüljenek telepítésre. Ha a „Minimum” gombra bökünk a jobb alsó szekcióban akkor a legszükségesebbeket teszi csak fel a program, a „Recommended”-nél az ajánlott csomagokat, míg az „All”-nal az összeset felpakolja az NVCleanstall. A next gombra kattintva el is kezdődik a tényleges telepítés.

A fenti két programot ötvözve NVIDIA kártyákon szinte minden hibalehetőséget kiküszöbölhetünk, de az AMD felhasználóknak (ahol a driver maga viszont sokkal tisztább telepítést alkalmaz) is roppant hasznos lehet a DDU használata.

Nektek milyen videókártya van a gépetekben?

https://leet.hu/?s=%22rx+6600%22&post_type=product

×