Elon Musk meglehetősen formabontó módját választotta az adó befizetésére: Twitteren szavaztatta meg, hogy fizessen, vagy inkább ne.

Néhány hónappal ezelőtt egy igen kivételes oknyomozó cikk született a ProPublica jóvoltából, ami nem volt rest kiteregetni a nyugati elit adóelkerülési taktikájának legapróbb részleteit. Az anyag azért is lehetett meghökkentő, mert ugyan eddig is lehetett sejteni, hogy a leggazdagabbak nem túlzottan szeretnek adót fizetni, de ez volt az első alkalom, amikor hivatalos dokumentumokkal, pontos számokkal példázták a jelenséget.

A világ azon felén azóta is szóbeszéd tárgyát képezi többek között a világ leggazdagabbjának, a marketing zseni kripto-bűvész polihisztor Elon Musk adóelkerülése is, aki néhány napja egészen rendhagyó módját választotta az egyébként kötelező adó befizetésére. A Tesla első embere ugyanis Twitteren bocsátotta szavazásra a dolgot: eladjon-e Tesla-részvényeiből 10%-ot, hogy befizesse az adót, avagy sem?

Azóta pedig eredmény is született: több mint 3,5 millió szavazat után 57,9 százalék azt mondta, hogy adjon el részvényeket és legyen szíves adót fizetni.

Musk pedig nagyvonalúan meghajolt a Twitter népének akarata előtt és nekilátott a részvények kereskedésének, ami a bejelentés utáni részvényárfolyam esés után is körülbelül 5 milliárd dollárra taksálható. A SpaceX, a Tesla, a Neuralink és a The Boring Company első emberének 2016 óta ez volt az első ilyen kereskedése, akkor hasonló okokból élt a vállalattól 2012-ben kapott részvényeinek eladási opciójával.

Az viszont érdekes lehet – szúrta ki a BBC, hogy valójában nem 10% került eladásra, hanem mindösszesen 3% – legalábbis a szavazás zárulta után. Valójában ugyanis már a Twitter poll publikálása előtt nekiállt a Tesla részvényeinek értékesítésnek, ami egy szeptemberben felállított, előre egyeztetett kereskedési terv alapján történt.

https://leet.hu/?s=%22rx+6600%22&post_type=product

×