Elárverezik azt az Apple-1 számítógépet, amit 45 évvel ezelőtt Steve Jobs néhány barátjával a házuk garázsában dobott össze.

Eladó sorba került az Apple legelső termékének számító Apple-1-es számítógépének egy igen jó állapotban megmaradt és még működő darabja, amit közel 45 évvel ezelőtt maga Steve Jobs tervezett és szerelt össze Steve Wozniak, Patty Jobs és Daniel Kottke társaságában egy garázsban.

A gépből végül nem készült több 200 darabnál, amelyből csupán 60 maradt fenn és ezek közül is csak 20-at lehet működésre bírni.

Ezért hát nem is lehet meglepő, hogy a licit azonnal 62 millió forintról indul, és a szakértők szerint nagyjából 600.000 dolláros, körülbelül 190 millió forint körül kelhet el végül – bár ezt véleményem szerint igen alacsonyra taksálták, ugyanis 7 évvel ezelőtt adtak el egy hasonló állapotban lévő Apple-1-et 280 millió forintért.

A fenti modell útja nem mellesleg tökéletesen visszakövethető: a 70-es években egyike volt annak az 50 gépnek, amit a kaliforniai Mountain View-ban található ByteShopnak adtak el, ahonnan a Chafee College egyik elektronika professzora vette meg. A prof ezután 1977-ben Apple II-re való váltás miatt eladta az egyik diákjának, aki egészen idáig megtartotta.

via – The Guardian

https://leet.hu/?s=%22rx+6600%22&post_type=product

×