Nagyon úgy tűnik, hogy decembertől minden iOS alkalmazásban lehetőség lesz az alternatív fizetési módszerekre, ami könnyen veszélynek teheti ki a felhasználókat.

Szeptember elején-közepén a bíróság egy jelképes pontot tett az Epic Games és az Apple között húzódó igen kellemetlen jogi csatározásra, amely végső nyertese a Tim Sweeney által vezetett játékgyáros lett.

A bíróságon ugyanis kimondták, hogy ugyan az Epic valóban megszegte az általuk aláírt szerződést (amiért kötelesek viselni a következményeket), abban viszont valóban versenyellenes szabályokat fektet le a fejlesztőkkel szemben a cuperinói tech-óriás. Magyarul a Fortnite tiltva marad, de az almás cégnek engednie kell a fejlesztőknek a saját alkalmazásaikban az alternatív fizetési lehetőségeket.

Ez a döntés pedig kritikus az Apple üzletpolitikájára nézve, ez ugyanis azt is jelenti, hogy az applikációk készítői nem kötelesek többé kifizetni a rájuk rótt 15-30 százalékos sarcot, amit az alkalmazásokon belüli vásárlások után kell átutalniuk Tim Cook cégének vaskos számlájára.

Igen ám, csakhogy ez volt az ára annak, hogy az Apple mindent is láthat, vagyis annak, hogy mindent megfelelően tudott ellenőrizni annak érdekében, hogy megvédje a felhasználóit a csalásoktól. Ez volt, hogy sikerült volt, hogy nem, de összességében emiatt is nevezhetjük az iOS-es eszközöket az egyik legbiztonságosabbaknak.

Ez ér véget most már egészen biztosan decemberben.

Az Apple októberben jelezte a bíróságnak, hogy nem tervezik kicselezni az ítéletet, mindazonáltal több időre volna szükségük a megfelelő rendszer kialakításához, hogy a felhasználóik továbbra is biztonságban lehessenek. Ezért fellebbezést is benyújtottak a bírói döntés ellen, de csak a december 9-i dátummal szemben ellenkeztek egy új, későbbi időpontot kérve.

A bíróság a mai napon visszadobta a kérelmet és kimondta, hogy mindez csupán időhúzás, az Apple egyszerűen nem tud normális indokot arra, hogy ne decemberben lépjen érvénybe a módosítás. A Yvonne Gonzalez Rogers bírónő továbbá megemlítette, hogy az Apple összes fellebbezésének felülvizsgálata akár évekig is eltarthat, ami szintén csak időhúzás a részükről, mivel semmivel nem indokolják ezeket.

Az Apple a BBC szerint még nem fogyott ki a munícióból és az ügyet egy másik fellebbviteli bírósághoz viszi, azonban ha itt is elutasítják, akkor már nem tehet semmit. December 9-én minden Apple kütyüre alkalmazást készítő fejlesztő számára lehetővé kell tennie az alkalmazáson belüli alternatív fizetési módokat, ami bizony azt is jelentheti, hogy egyik pillanatról a másikra temérdek csaló lepi majd el az App Store-t.

Viszont a már bevált alkalmazások esetében olcsóbbak lehetnek az in-app vásárlások és a fejlesztők is több bevételre tehetnek szert. Remélhetőleg az Apple is kitalált valami hatékony alkalmazás-szűrési módszert, ellenkező esetben hasonlóan óvatosnak kell majd lenni, mint a Google Play Store-nál.

https://leet.hu/?s=%22rx+6600%22&post_type=product

×